Rapunzel de sprookjesmusical


Wie nog inspiratie zoekt om de paasvakantie op een leuke manier te eindigen, kan nog tot morgen een bezoekje brengen aan de Stadsschouwburg in Antwerpen. Daar worden de laatste voorstellingen gespeeld van Rapunzel, de sprookjesmusical, een samenwerking van Music Hall en Van Hoorne Entertainment. Een sprookjesklassieker in een nieuw jasje, vol aanstekelijke liedjes, dans en humor; Rapunzel is een aanrader voor zowel jong als oud! 

Totaal nieuwe versie, voor zowel jong als oud

Bij binnenkomst van de foyer wachten de personages de kinderen reeds op. Het begin van een totaalbelevenis voor de kleine sprookjesfans. Met hun lichtgevende toverstafjes in de hand en hun mooiste prinsenkostuum of prinsessenkleed aan, wachten ze op het begin van de show. Gillen geblazen wanneer het doek dan eindelijk opengaat en het eerste lied weerklinkt. Marc Coessens, in de rol van kapper Hilbrandt, zingt de eerste noten wat twijfelachtig, maar wanneer het ensemble hem bijvalt voor de eerste meezinger van de voorstelling, wordt de toon meteen gezet. De kids dansen vrolijk mee en worden daar gedurende de voorstelling ook regelmatig toe uitgenodigd. De sfeer is dan ook top en de aandacht wordt 75 minuten lang vastgehouden.

Shauni Rau, bekend van The Voice, zingt haar solo heel mooi en kwetsbaar

En daar zijn vooral twee personages verantwoordelijk voor. Tovenares Fien en haar hulpje Titus, vertolkt door Jasmine Jaspers en Laurenz Hoorelbeke vormen een hilarisch en goed op elkaar afgestemd duo. Het wereldrecord moppen afvuren per minuut staat allicht op de naam van Titus. En ook aan de volwassenen wordt gedacht, zij het misschien net iets te veel voor een kindervoorstelling. Af en toe wordt het zelfs een beetje te platvloers en vulgair. De scènes van Titus en Fien duren ook soms wat te lang.

En dat gaat ten koste van het prinsesje waar het allemaal om zou moeten draaien: Rapunzel. Het duurt even vooraleer ze haar opwachting maakt op het podium en in vergelijking met de andere personages zegt en zingt ze nogal weinig. Shauni Rau, bekend van The Voice, komt als musicaldebutante naast al die ervaren acteurs misschien niet altijd even enthousiast en overtuigend over, toch zingt ze haar solo heel mooi en kwetsbaar. Jammer dat haar aandeel in het stuk niet groter is. Naast elke prinses staat natuurlijk een prins. Kappersknecht en – spoiler alert – prins to be Tobias, wordt gespeeld door Thomas Van Goethem. Zoals het een goede prins betaamt, raast Thomas onbevangen, enthousiast en onverschrokken door de voorstelling. Met enkele sterkte zangpartijen ook. Het geheel speelt zich af in een fijn decor. Sprookjesachtig kleurrijk, maar vooral zeer functioneel. De toren staat uiteraard centraal en draait, zodat we in een vingerknip ook de binnenkant van Rapunzels torenkamer kunnen zien.

De grappige personages, het leuke verhaal, de talrijke meezingers en het kleurrijke decor maken deze voorstelling meer dan het bezoeken waard

Het originele sprookje werd door Van Hoorne Entertainment in een compleet nieuw jasje gestoken, een goede keuze. Het verhaal werd vereenvoudigd, waardoor de kinderen alles goed kunnen volgen. Enkel jammer dat Rapunzel in deze bewerking wat uit de schijnwerpers treedt. De grappige personages, het leuke verhaal, de talrijke meezingers en het kleurrijke decor maken deze voorstelling echter meer dan het bezoeken waard!

Rapunzel, de sprookjesmusical is nog tot en met 15 april te zien in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Tickets & informatie vind je op www.musichall.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier