R de Musical

Bij gelegenheidsproducent stad St-Niklaas, moeten er mensen de andere grote openluchtmusicals die we in dit landje rijk zijn, hebben gezien. Anders komt een mens toch niet op het idee om het middeleeuws verhaal van Reynaert de vos in een modern jasje, op een oude industriële site, in musicalvorm te plaatsen? Maar in een stad die met JTO, Bohemian en Belcanto helemaal niet ver moet zoeken naar musicaltalent, is de stap niet zo groot. Dat mag ook duidelijk blijken uit het resultaat!

Mad Max in Sinn City

R – de musical, transponeert het verhaal van Reynaert naar een moderne of post-apocalyptische stad. Lady N regeert met harde hand over haar onderdanen en denkt goed bezig te zijn. Haar hele rijk is er echter eentje in verval, maar de jaknikkers rondom N, en het kwistig gebruikte witte poeder, verdoezelen alle problemen. R is een rebel in de stad. Hij staat voor een andere stijl en een zekere vrijheid. Al draait ook zijn leven rond geld en verslavende substanties. Wanneer hij in Lady N’s zakken zit, kan de confrontatie niet uitblijven. De kleine Tiesj probeert heel hard beide kampen te begrijpen…

De hele hoofdcast speelt en zingt op hoog niveau en ook de kleinere rollen weten zich goed staande te houden

Een nieuwe creatie is altijd een gokje. Hoe zal wat je op papier zet, overkomen? Het helpt alvast als je een prima cast kan verzamelen en daar heeft regisseur Stefan Van Guyse de bal alvast niet misgeslagen. De hele hoofdcast speelt en zingt op hoog niveau en ook de kleinere rollen weten zich goed staande te houden. Bij uitbreiding doet heel het ensemble dit waardoor de massa scènes ronduit indrukwekkend worden. Dankzij de slimme regie ook, die ervoor zorgt dat er op een vingerknip veel of weinig volk tevoorschijn kan komen.

Het decor is prachtig post apocalyptisch te noemen. Tina Turner zou er met haar gekke Max zo in mee kunnen spelen, geen idee of ze rood of fluo-geel zou dragen. Het lichtplan werkt heel versterkend en is een knap staaltje van inventiviteit met belichting. Het geluid is prima in de koptelefoons, een enkele keer mag de muziek net iets meer overheersen, maar verder is de balans prima. Ook het omgevingsgeluid van de acteurs is mooi te horen en brengt een meerwaarde in de auditieve beleving mee.

Deze R is een musicalcreatie die weet te boeien

De muziek, ook een creatie, is helemaal in de sfeer van het verhaal en z’n personages. Een stevige ruggengraat voor deze musical, ook mede door de orkestratie die afwisselend intiem en groots wordt. De setting van het verhaal is een sterke vondst en werkt goed. Hier en daar zijn er nog enkele te langdradige of repetitieve momenten die de vaart wat uit de show halen. Gelukkig worden ze meestal gevolgd door een nazinderende actie op de scène zodat je dadelijk weer in het ritme zit.

Deze R is een musicalcreatie die weet te boeien. Al is het wel aan te raden om het verhaal van Reynaert De Vos nog heel even op te frissen indien je geen specialist bent, dan ga je de alle personages, hun kleine en grote karaktertrekken duidelijk herkennen en eens zoveel genieten van de woordspelingen.

R – de musical, speelt nog tot en met zaterdag 16 september te St Niklaas. Meer informatie vind je op www.rdemusical.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier