Qshans Thode

Op 16 januari maakte producent Stage Entertainment drie nieuwe namen bekend voor Disney’s AIDA. Deze voegen zich bij de drie eerder bekendgemaakte hoofdrollen. Wij mochten kort spreken met Qshans Thode, die de rol van Mereb gaat vertolken.

Komische noot

Kun je wat vertellen over jouw rol?

“Mereb is de bediende van Radames. Hij is net als vele anderen een gevangene uit Nubië. In de tijd van de oorlog tussen Egypte en Nubië is hij gevangene geweest van het Egyptische leger. Nu is hij bediende van Radames. Wanneer hij Aida naar het paleis brengt, is hij de eerste die haar herkent als prinses van Nubië. Mereb is degene die de rest van de gevangenen vertelt over Aida en de hoop op bevrijding deelt in de groep. Daarnaast verzorgt hij de komische noot van de voorstelling.”

Heb je al eens eerder de komische noot van een voorstelling gespeeld?

“Ik heb in Come From Away Bob gespeeld. Dat was niet echt de komische noot, want dat heeft die voorstelling niet echt. Maar hij was degene met de meest komische momenten. Dat mocht ik dan ook wel lekker uitspelen.”

Mijn vingers jeuken al om een eigen draai aan Mereb te mogen geven

Vind je het leuk om de komische noot te kunnen brengen?

“Zeker! In zware verhalen zoals dit is het gewoon ook nodig. Humor zorgt ervoor dat het makkelijker is om iets in je op te nemen. Het opent de emoties van de mens en dan komt het binnen. Daarom is humor zo belangrijk in theater.”

Zie je overeenkomsten tussen jou en je rol?

“Zeker weten! Ik ben wel een beetje een regelaar met een vlotte babbel. Iemand die de hele boel ook wel aan het lachen kan brengen. Mereb is ook iemand die weet waar hij voor staat en er van houdt als andere mensen dat ook doen. Daar kan ik me ook in herkennen. Ik ben iemand die staat voor oprechtheid en gerechtigheid. ”

Hou je een beetje van het oude Egypte?

“Ik ben er nog nooit geweest, maar als kind heb ik een spreekbeurt gehouden over het oude Egypte. De piramides, farao’s en de Egyptische goden intrigeerde me. Ik heb me er dus als kind veel in verdiept. Voor mij voelt mijn deelname aan AIDA dan ook als een mooie ronde cirkel. De komende maanden kijk ik ernaar uit om me opnieuw te verdiepen in het oude Egypte. Het gaat voor mij in het teken staan van research, want deze versie van AIDA heeft een nieuwe draai gekregen. Zodat het meer past in het hier en nu. Mijn vingers jeuken al om een eigen draai aan Mereb te mogen geven.”

Het gaat voor mij in het teken staan van research, want deze versie van AIDA heeft een nieuwe draai gekregen

Is er een nummer in de musical waar je naar uit komt om het te zingen?

“Ik kijk erg uit naar het nummer ‘Ik ken u’. Ik heb dat nummer tijdens mijn auditie gezongen. Toen was ik heel erg geïnspireerd door Marlon David Henry die vroeger Mereb speelde. Het is natuurlijk een bekend nummer, maar ik ben van plan om het op mijn eigen manier zingen. Het gaat niet klinken zoals Marlon dat zong, maar dat mag ook.”

Waar kijk je het meest naar uit?

“Ik heb zin in de eerste repetitiedag. Dan komen we weer samen met het oude bekende clubje. We kennen elkaar allemaal al uit andere musicals. Het musical-landschap in Nederland is one big family, omdat het niet zo groot is. Dus het is altijd leuk om met oude bekende in een productie te spelen. Dan kun je grapjes uithalen die vroeger ook al gedaan werden. Daarnaast kun je weer verder bouwen aan de vriendschapsband die je in een andere productie hebt achtergelaten. Het wordt zeker mooi.”

Wil je nog iets zeggen aan Nederland?

“Het gaat zo mooi worden. Komt dat zien!”

Meer informatie en kaartverkoop via aidademusical.nl

Door Bellise von Raesfeld Meijer

Foto’s: Bellise von Raesfeld Meijer