PURPER’s vier jaargetijden


Ze waren het niet van plan. PURPER (opgericht in 1980) was voltooid verleden tijd. Punt. Tot Erik Brey, Alfred van den Heuvel en Frans Mulder, los van elkaar vanuit verschillende hoeken net iets te vaak kregen te horen: “Waarom doen jullie het niet nog es? Het publiek wil lachen, mooie liedjes, vertrouwde namen en gezichten, kortom: wil PURPER. Op zondagmiddag 16 oktober ging in Stadsschouwburg Velsen de nieuwe voorstelling van PURPER genaamd ‘Vier Jaargetijden’ in première.

purper2

PURPER’s vier jaargetijden

De cast van PURPER’s vier jaargetijden bestaat dit seizoen uit: Frans Mulder, Erik Brey, Alfred van den Heuvel en Diederick Ensink. Erik Brey (Hamelen en Tita Tovenaar) richt in 1980 met o.a. Haye van de Heyden de close harmony theatergroep Purper op. Mulder (The Little Mermaid, Sister Act en Moeder ik wil bij de Revue) maakt al sinds 1985 deel uit van theatergroep Purper. Alfred van den Heuvel (The Little Mermaid, Kinderen Geen Bezwaar) is sinds 1989 betrokken, nadat hij was gevraagd door Frans Mulder om een seizoen mee te doen. Tijdens die periode bij Purper kreeg dit gezelschap ongekend succes. Diederick Ensink (Jeans, Pluk van de Petteflet) is nieuw. Toen hij werd gevraagd door de Purper-voorman twijfelde hij geen moment. Ensink past goed tussen de mannen op het toneel. Hij is fris en zeer muzikaal. Zo bespeelt hij maar liefst vijf instrumenten. Een fijne toevoeging aan de ervaren heren.

Diederick Ensink past goed tussen de mannen op het toneel. Hij is fris en zeer muzikaal

De middag wordt vrolijk afgetrapt met de bekende meedeiner ‘Aan de Amsterdamse Grachten’; de toon is meteen gezet.  ‘Tattoo Tattoo’ is ook een hoogtepunt tijdens de eerste akte. Het nummer is ietwat sarcastisch en dat maakt het leuk. Na de pauze openen ze met ‘Trompes Vivaldi’, zeer mooi gebracht. Ook een bekend stuk is de replay. In ongeveer vier minuten word je weer meegenomen doorheen de hele voorstelling. Met het hilarische mime stukje over de parkeergarage krijgen Alfred en Frans alle lachers op hun hand.

De show is vooral een feest van herkenning

Het decor is vrij simpel, maar past bij de voorstelling. Er hangt een doek dat verkleurt en mooie effecten geeft. De vorige versies van Purper dienen als rode draad. Er worden veel herinneringen opgehaald, met  zelfs – jawel –  bekkens en een kazou. De show is vooral een feest van herkenning voor het publiek.

purper3

PURPER’s vier jaargetijden is nog te zien tot en met 28 december te zien in verschillende Nederlandse theaters. Meer informatie en tickets vind je op www.purper.eu.

Door Anne Booij

Foto’s: Anne Booij