Proper Lakens

De Sven De Ridder Company sloot nog maar net de deur van het Fakkeltheater met hun uitgestelde kerstvoorstelling Kerstekinderen of bezielers Sven De Ridder en Brik Van Dyck staan alweer met een nieuwe komedie op de planken in Theater Elckerlyc.

Gewaagd thema

Met Proper Lakens staat de teller van het aantal komedies van de Sven De Ridder Company op zes. Deze zwarte komedie brengt drie mannen samen in een ziekenhuiskamer van een privékliniek. Hypochonder Jo Ceulemans (Sven De Ridder) laat zich opnemen voor een haartransplantatie, Mario Van Dessel (Luc Verhoeven) wil wat kilo’s verliezen en Bart Tersago (Brik Van Dyck) laat zich al voor de zoveelste keer in de kliniek opnemen omdat hij nog meer op Brad Pitt wil lijken.

Sven De Ridder steelt als vanouds de show. Het manusje-van-alles schrijft, regisseert en speelt al jaren zijn eigen stukken en dat werkt nog steeds

Jo wordt steeds vergezeld van zijn echtgenote Rachel Van Buiten (Kristel Verbeke), zij gooit het halverwege het stuk op een akkoordje met verpleegster Suzy (Jasmine Jaspers) die wat te vertellen heeft over dokter Dag, die tijdens de première wordt gespeeld door Dirk Lavrysen. Als blijkt dat Jo ongeneeslijk ziek is, ziet hij geen andere uitweg dan er een einde aan te maken. Hij vraagt Mario en Bart om hem daarbij te helpen. In een tijd waarin er een lans wordt gebroken voor psychologische problemen, is het thema best gewaagd. Toch slaagt de cast erin om het zo over de top in het belachelijke te trekken, dat gelach uit de zaal niet uitblijft.

Sven De Ridder steelt als vanouds de show. Het manusje-van-alles schrijft, regisseert en speelt al jaren zijn eigen stukken en dat werkt nog steeds. Jong geleerd is oud gedaan, natuurlijk. Wie ook een pluim verdient is Luc Verhoeven. De acteur heeft al decennia lang ervaring in komedies en dat merk je nog steeds. Hij pakt het publiek in één, twee, drie in. Voor een diepgaand verhaal hoef je niet naar Theater Elkerlyc af te zakken. Het blijft allemaal wat op de vlakte en Kristel Verbeke en Jasmine Jaspers worden in de vrouwelijke rollen een beetje in de clichés geduwd. Maar goed dat er tegen het einde wat meer girlpower aanwezig is.

Voor een diepgaand verhaal hoef je niet naar Theater Elkerlyc af te zakken

Wie naar de Sven De Ridder Company gaat kijken, kan niet anders dan de vergelijking maken met het ter ziele gegane Echt Antwaarps Teater. Volks en laagdrempelig, maar ze zullen wel altijd moeten oppassen dat het niet te plat wordt. Daar ben je voor of ben je tegen, net zoals je Thuis- of  Familiekijkers hebt. Wie deze laatste referentie wil begrijpen, koopt best een kaartje.

Proper Lakens is nog tot en met 3 april 2022 te zien in Theater Elckerlyc. Meer informatie & tickets vind je op www.svenderiddercompany.be.

Door Lien van Doorslaer

Foto’s: Wendy de Noier