Pinokkio

Toneelatelier Laarne en Jeugdtoneel Darmika. Ga naar hun websites zien en er is geen twijfel mogelijk, deze twee verenigingen zitten door en met elkaar verankerd. Het kan dan ook niet uitblijven dat zij wel eens de stap zetten om samen een productie op touw te zetten. Er zijn wel wat toneel- en musicalverenigingen in Vlaanderen, die producties brengen van het semi-professionele tot het pure liefhebbers-niveau. Maar hier in Laarne-Kalken ontdekken we iets uniek. Een charmante groep mensen die nog geniet van theater maken zoals men het vroeger in zowat elke gemeente van Vlaanderen deed en waar jaarlijks reikhalzend werd uitgekeken naar “het nieuw stuk” van de toneelvereniging.

Geen desillusie

Niettemin wordt het wel ernstig opgevat en willen ze het natuurlijk wel goed doen. Je neemt anders geen Jaak Lema in huis om de productie te regisseren. Voor het eerst een musical spelen moet wel een beetje stress in de rangen doen opborrelen, maar met Manon De Boevre voor de dansjes en Roosje Strobbe als zangcoach ter beschikking moet dat tot het minimum kunnen beperkt blijven. Het advies om het henzelf niet te moeilijk te maken hebben ze faliekant aan hun broek geveegd en de keuze voor hun productie is gevallen op een klassieker van formaat, met name, Pinokkio, en dat gebaseerd op de Studio 100 versie.

Het advies om het henzelf niet te moeilijk te maken hebben ze faliekant aan hun broek geveegd

Poppenmaker Gepetto verloor jaren terug zijn vrouw en kind. In zijn eenzaamheid gevangen, droomt hij ervan om de pop die hij net heeft afgewerkt tot leven te brengen. Als hij op een dag die wens luidop uitspreekt is het heel ver van zijn gedachten dat die wens gehoord is door de blauwe Fee. Ze voorziet Pinokkio van een geweten onder de vorm van Nina, de ballerinapop, en schenkt het houten kereltje het leven. Al snel blijkt hij zo zijn eigen willetje te hebben en te beschikken over een onverzadigbare nieuwsgierigheid. Daardoor verzeilt hij van het éne avontuur in het andere en ontmoet hij enkele dubieuze figuren die munt willen slaan uit dit ongeziene fenomeen. Vooral het duo Fox & Trot die voor de duistere Grimaldini werken en circusbaas Raoul zien in hun dromen de kassa rinkelen. Uiteindelijk moet Pinokkio verlost worden uit een hachelijke situatie.

Een groot theatermens zei nog niet zo lang geleden; ga niet naar theater kijken met grote verwachtingen, want die leiden bijna altijd tot een desillusie. Ga om te genieten en mee te gaan in het verhaal. Doe je dat niet als je naar deze Pinokkio gaat kijken, dan mis je hier alvast de waarde van de eerste scène van Gepetto. Nog niet zo vaak bij de keel gegrepen geweest door de eerste zinnen die een acteur uit zijn mond perst, net omdat er geen verwachtingen van die aard waren. De geloofwaardigheid in de mimiek en de stem van die man is geweldig. En zo zitten er wel nog een paar elementen in de cast die het acteerniveau een eind boven het gemiddelde weten te houden. Het duo Fox & Trot zorgen voor de komische noot, en er zit ook een opvallend gewichtheffertje in de cast die op dat vlak van wanten weet.

Bewonderenswaardig spelplezier siert deze groep

Geen acteertalent te kort dus in Kalken, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat dit van de solozang bij de meeste hoofdrolspelers niet kan gezegd worden. Soms is uw best doen net niet genoeg, maar de koorzang maakt dan terug heel wat goed. De choreografieën zijn mooi in hun eenvoud en brengen een gevoel van zaligheid naar boven door het enthousiasme waarmee de cast ze brengt. Bewonderenswaardig spelplezier siert deze groep. Nog een pluim voor decor, grime en kostuums, die een belangrijke bijdrage leveren tot een aangenaam totaalplaatje en een leuke voorstelling.

Pinokkio is nog tot en met 20 april te zien in Laarne-Kalken. Meer informatie & tickets vind je op  www.toneelatelier.be.

Door Jean Paul De Corte

Foto’s: Productie Toneelatelier Laarne en Jeugdtoneel Darmika