Parade

Theatergroep Spot uit Den Haag laat met Parade zien waar amateurmusical toe in staat is: de tranen van het publiek te laten vloeien door middel van prachtige zang, dans en spel. 

Prachtig en ontroerend stukje amateurmusical

Het verhaal gaat over Leo Frank, een joodse man uit Brooklyn die voor zijn baan als opzichter in een potlodenfabriek naar Atlanta, Georgia verhuist. Daar trouwt hij, maar hij heeft zich nooit echt thuis gevoeld in het zuiden van Amerika rond het jaar 1914. Wanneer er in de fabriek een 13-jarig meisje wordt vermoord wordt hij ervan verdacht schuldig te zijn. Alles en iedereen keert zich tegen hem, behalve zijn vrouw Lucille. Een belangrijk man in de stad is Hugh Dorsey die iedereen ervan weet te overtuigen dat Leo Frank schuldig is. Hij manipuleert de rechtszaak door veel betrokkenen te laten liegen en hen af te persen. De doodstraf nadert voor Leo maar samen met zijn vrouw vecht hij tegen de dag des oordeels.

Dit verhaal over onrecht, hoop, kracht, onvoorwaardelijke liefde en discriminatie tegen joden en de zwarte bevolking roept op sommige momenten zelfs frustratie op, door de goede manier waarop er wordt gespeeld en gezongen. Jeroen Alders (Leo Frank) is een interessante, maar heel goede keuze als hoofdrolspeler. Hij is jong maar kan de rol van onzekere, maar ook arrogante stadsjongen perfect spelen. Hij kan onzeker zijn en bikkelhard. Zijn zangkwaliteiten zijn zeer sterk en samen met Kelly Kwa (Lucille Frank) een mooie combinatie met als topkwaliteit de samenzang. Kelly Kwa heeft een diep ontroerende stem waar moeilijk van los te komen is. Zuiver en gevoelig. Daarnaast kan zij ook goede spelkwaliteiten laten zien. De rest van de grote groep acteurs verdienen tevens lof. De stemmen zijn zo zuiver en de koorzang is fenomenaal mooi. Krachtig als dat van een professioneel gezelschap. Er zijn veel solo’s die stuk voor stuk goed klinken. Het plezier en het harde werk aan het stuk door iedere betrokkene is zichtbaar en maakt het nog aantrekkelijker om te kijken.

De menora (joodse kandelaar) staat centraal in het stuk. Het decor is simpel, maar duidelijk. De achtergrond toont een levensgrote menora, wat pas tegen het einde aan duidelijk wordt behalve voor de oplettende kijker. De kleding is zorgvuldig uitgekozen en past er perfect bij. Een geweldige toevoeging is het gebruik van een zichtbaar live orkest (o.l.v. Richard Fitzhugh) die geen steekje laat vallen en goed kan improviseren bij te laat ingezette zang of spel. Zelfs het programmaboekje is slim in elkaar gezet door het verhaal, de achtergrondinformatie en grappige stukjes omtrent de voorstelling als een krant te bundelen.

Al met al is Parade door theatergroep Spot een genot om naar te kijken en een toonbeeld van hoe goed amateurmusical kan zijn. Kippenvel en verwondering met name door de samenzang gegarandeerd. Meer informatie vind je op theatergroepspot.nl

Door Annemarijn Clement