Oscar


Op zondag 24 april ging in Theater Elckerlyc de hilarische Franse komedie Oscar in première. Dit stuk werd bijna 60 jaar geleden geschreven door Claude Magnier. Niemand minder dan Louis de Funès maakte er een enorm succes van, met meer dan 600 voorstellingen en een verfilming. Deze verfilming kreeg een Amerikaanse versie met Sylvester Stallone in de hoofdrol. De Komedie Compagnie zette regisseur Dirk Lavrysen en Jan Van Dyke aan het werk om dit stuk met een nieuwe vertaling op het podium te zetten.

oscar2

De meester waardig

Oscar vertelt het verhaal van de zeer rijke Francis Van den Neste (Jan Van Dyke) en zijn boekhouder Christian (Dirk Van Vooren). Christian wil graag trouwen met de dochter van Francis en heeft hiervoor €495.000 veil. Dat geld komt echter van zijn baas. Dit zijn de ingrediënten voor allerlei misverstanden, omgewisselde koffertjes, extra dochters, hardhandige masseurs en de alsmaar verdwijnende Oscar zelf.

In sommige situaties doet Van Dyke spontaan denken aan Louis de Funès, zonder ooit een kopie te worden

Het decor oogt zeer rijkelijk, een villa van de rijke koekoeksmaker Van den Neste waardig. Britt Van der Borght (huishoudster Bernadette) zit hier al rustig een boekje te lezen terwijl de zaal volloopt. Verbazend gemompel alom wanneer ze met een afstandsbediening de gordijnen open laat gaan, het raam laat openschuiven en de bureau van de baas des huizes laat verschijnen. Deze gimmick komt tot op het einde van de show terug op mooi gekozen momenten en geeft telkens weer het nodige gelach.

oscasr4

De cast is zeer goed gekozen. Eigenlijk is er geen zwakke schakel op te merken. Wendy Van Wanten is dramaturgisch dan iets minder, maar heeft een stevige présence op de scène. En laat dit nu net heel belangrijk zijn in deze komedie vol slapstick-effecten. Opvallende prestaties zijn er van Leen Dendievel (Babette) en Peter Bulckaen (P. Decorte) die hun personages zeer sterk neerzetten. Dirk Van Vooren is dan weer een solide aangever en geeft Christian de nodige diepgang. Ster van de avond is echter Jan Van Dyke. In sommige situaties doet hij spontaan denken aan Louis de Funès, zonder ooit een kopie te worden. Integendeel, daar waar de Funès er soms over kon gaan, blijft Jan steeds mooi in balans. Een prestatie de meester waardig.

Het sterke spel en de leuke knipogen entertainen constant

Deze drie acter lijkt veel korter te zijn dan hij werkelijk duurt. Het sterke spel en de leuke knipogen entertainen constant. Sommige twists in de plot voel je al van ver aankomen, maar de grootste knaller blijft verborgen tot op het einde. Deze Oscar is een aanrader, niet enkel voor de mensen die van comedy houden, maar ook voor degenen die wat diepgang in een stuk zoeken.

Oscar speelt nog tot en met 16 mei in Theater Elckerlyc te Antwerpen. Meer info & tickets op www.dekomediecompagnie.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort