ONE de Musical

ONE van theaterproducent Roel Pieters is het meest prestigieuze project van dit moment; een totaalspektakel in een LED-Box Theater, veel dansers, acrobatie en bombastische muziek. Helaas blijft het daar ook bij en mist de voorstelling aan inhoud en emotie.

Niet The One

ONE de Musical situeert zich in het oude Egypte en vertelt over de verboden liefde tussen prinses Mira (Nienke Latten) en sleper Amon (Soy Kroon). Grootvizier Hemioenoe (Jasper Kerkhof) is uit op de macht en stelt alles in het werk om dit te verkrijgen. Tussendoor wordt er ook nog een piramide gebouwd. Archeoloog Dr. North (Peter Lusse) doet onderzoek in die Grote Piramide van Cheops wanneer de Farao (Jeroen Phaff) hem plots toespreekt en mee neemt in zijn verhaal.

Het script lijkt een geïnspireerde aaneenschakeling van flarden uit bestaande musicals

Dat verhaal heeft jammer genoeg niet veel om het lijf. Het script lijkt een geïnspireerde aaneenschakeling van flarden uit bestaande musicals. Sommige scènes duren onnodig lang en worden vaak herhaald. Hierdoor worden de karakters niet uitgediept en kan je als kijker moeilijk mee gaan in hun emotie. De muziek helpt hen hier ook niet bij, want deze mist diversiteit en ook hier loert herhaling om de hoek. Na drie nummers weten we wel dat het volk honger heeft en de prinses haar lief mist. Het is vooral ook heel bombastisch, wat er voor zorgt dat het geheel vaak onverstaanbaar wordt. Als je dan ook nog eens moet zoeken wie er op dat moment zingt, omdat deze niet goed belicht is, weet je eigenlijk al dat het een lange zit wordt.

Het decor bestaat uit verschillende LED boxen op het podium waar acrobaten en freerunners over heen kunnen lopen. Dit geeft een mooi effect in verschillende dansnummers, maar datzelfde decor, wat ONE’s grootste troef zou moeten zijn, is ook meteen zijn/haar achillespees. Het zogezegde LED-Box Theater gegeven komt niet volledig tot zijn recht omdat aan de zijkanten van de zaal maar enkele led schermen hangen. Niets wat we nog niet eerder hebben gezien dus. De beelden die erop te zien zijn hebben eigenlijk ook geen meerwaarde.

Nienke Latten laat zien wat ze waard is en dat ze deze hoofdrol verdiend

Het benutten van de volledige ruimte in het theater levert dan weer andere problemen op; de brug bovenin beperkt het zicht op het podium voor de mensen achteraan, voorin krijgt het publiek dan weer niets mee van wat er achter/boven hen gebeurt. Het constante – meestal onnodige – heen en weer geloop van de acteurs zorgt voor een enorme afleiding van wat er zich op het hoofdpodium afspeelt.

Niets dan lof voor de enorm professionele cast die zich hierin staande moet houden (extra bewondering voor Jeroen die onverwacht op zeer korte tijd deze rol moest overnemen). Nienke Latten laat – desondanks het aangereikte materiaal – zien wat ze waard is en dat ze deze hoofdrol verdiend. Ze knalt vocaal en samen met Soy Kroon zorgt ze voor de schaarse, intieme momenten in de voorstelling.

ONE is vooral héél veel van alles

ONE de Musical zou in een verkorte versie zeker niet misstaan in Las Vegas. Maar de technische hoogstandjes, acrobatie en interactie met publiek is in dit geval niet genoeg om een volwaardige musical neer te zetten. Hier wordt nogmaals duidelijk dat de basis van een deugdelijke voorstelling een goed script is. ONE is vooral héél veel van alles, maar weinig van dat.

ONE de Musical speelt voorlopig enkel op woensdag en in het weekend matineevoorstellingen in Studio’s Aalsmeer. Meer informatie & tickets vind je op onedemusical.nl.

Door Wendy de Noier

Foto’s: Axel Drenth