Once de Musical

De Speling brengt met de musical Once een uniek concept op het podium. Dit theater- en muziektheatergezelschap heeft als doel om met vrijwilligers hoogstaande producties te brengen en heeft hier dan ook al vele jaren ervaring in. Zij brachten eerder al producties als Nell Gwynn, Cabaret, 9 to 5, My Fair Lady en nog vele andere.

Muzikanten worden acteurs en acteurs worden muzikanten

De musical werd gebaseerd op de gelijknamige film uit 2007 van John Carney. Net als de film zijn de muziek en teksten van Glen Hansard en Markéta Irglová die met een Oscar werden bekroond voor het nummer ‘Falling Slowly’. Deze musical is de enige show met muziek die een Academy, Grammy, Olivier én Tony Award heeft gewonnen. Once speelt zich af in de Ierse stad Dublin waar een straatmuzikant op het punt staat zijn muziek op te geven. Een jonge Tsjechische vrouw hoort hem nog zingen en tracht hem op andere gedachten te brengen. Op een zeer korte periode leren ze elkaar beter kennen en voelen ze zich tot elkaar aangetrokken. Ze stellen een band samen en willen zijn muziek opnemen. Dit gaat niet zonder slag of stoot maar de toch blijven ze voluit gaan voor hun doel.

De Speling slaagt er in een emotioneel geladen voorstelling te brengen met een enorme kracht aan charme en intimiteit

Terwijl het publiek de zaal betreedt, weerklinkt een feestvol deuntje. In een soort van flash forward krijgen we al een blik op de band die in hun repetitieruimte met volle teugen geniet van de muziek die ze maken. Wanneer het zaallicht dooft blijft de spot op de Ierse jongen (die niet bij naam wordt genoemd) staan. Sam Michielsen, die ook tekende voor de vertaling, zet de eerste acte in gang en neemt ons steevast mee in een emotioneel geladen nummer dat zijn personage zingt alvorens de muziek op te geven. Het Tsjechische meisje (dat ook niet bij haar naam wordt genoemd) wordt vertolkt door Nayat Sari. Samen brengen zij het veelbekroonde nummer ‘Falling Slowly’ en krijgen we al vroeg in de uitvoering een eerste kippenvel moment.

Quasi de voltallige cast fungeert ook als orkest. Of is het een orkest dat dienstdoet als cast? Sommige muzikanten werden opgeleid tot acteurs, langs de andere kant werden acteurs dan opgeleid tot muzikant. Dit maakt deze productie ook zo uniek. Je ziet wat je hoort, alle muziek gebeurt live on stage en het geeft een andere dimensie aan het muziektheater dat je vanuit een orkestbak niet krijgt. Het heeft een enorm charmant gegeven dat zulke intieme voorstelling een meerwaarde biedt. Wanneer er een snaar dan even minder goed gestemd staat, wordt al snel vergeven en wordt met een kleine improvisatie mooi opgelost tijdens een repetitie scène waar er on stage kan worden bij gestemd. Hier en daar valt het licht uit een te scherpe hoek. In het bijzonder op de momenten dat de mimiek en emotie cruciaal is voor de scène is het wat jammer dat schaduwen dit verstoren. De choreografieën zijn over het algemeen sereen, wat deze voorstelling ook nodig heeft. De uitbundigheid komt aan bod in de nummers waar het gepast is.

Ze hebben een cast gevonden die kan fungeren in de dubbele rol van acteur/muzikant

De Speling slaagt er in een emotioneel geladen voorstelling te brengen met een enorme kracht aan charme en intimiteit. Ze hebben een cast gevonden die kan fungeren in de dubbele rol van acteur/muzikant en zelfs voor een ervaren oog en oor is het soms moeilijk in te schatten wie op het podium met welke achtergrond aan de repetities is begonnen, als muzikant of als acteur zijnde. Deze musical waarbij het nogmaals duidelijk wordt dat muziek verbindt, komt op een geschikt tijdstip op onze Vlaamse planken.

Once de musical speelt tot 5 juni in De Rode Zaal van het Fakkeltheater. Voor meer informatie en tickets: www.de-speling.be.

Door Pieter Nieva

Foto’s: De Speling