Niet Met Mij Hé!

Frank De Kaey, directeur, acteur en regisseur van het EWT, vertaalde ook al veel stukken die er gespeeld werden. Wanneer je zo intensief bezig bent met alle kanten van een theaterstuk, dan kriebelt het al snel om zelf eens iets te schrijven. Wanneer je dan ineens tijd ten overvloede hebt (corona-maatregelen), dan kan je wel eens toegeven aan die kriebel. Niet Met Mij Hé! was geboren. Op papier alvast, voor de première was het wachten tot vrijdag j.l. De gelukkige vader kon zichtbaar geniet van het daverende applaus. Terecht.

Levensecht verhaal

Niet Met Mij Hé! brengt brengt ons naar een woonzorgcentrum met stijl. “Het duurste van het land”. Onder de bewoners bevinden zich Gérard Verhavert, voormalig kolonel in het Belgische leger (Theo van Baarle) en Gravin Anne-Sophie Agie de Sandhoven (Anne Mie Gils). Zij zijn de enige bewoners die graag vertoeven in het salon van het rusthuis en spelen er dagelijks een potje rummikub, gekruid met roddeltjes en een lekker glas. Wanneer Jeanine Sebreghts, 41 jaar lang caféhoudster (Liliane Dorekens), als nieuwe bewoonster ook lid wordt van het selecte ‘salon-gezelschap’ verandert de sfeer onmiddellijk. Het verleden van de bewoners laat hen niet gerust!

Dit is een verhaal uit het leven getrokken en wat uitvergroot

Wanneer het doek opent, krijg je bij Niet Met Mij Hé!, al dadelijk een zeer luxueus gevoel. Het decor neemt je mee naar een salon uit de deftige Londense Clubs. Een voor een worden de personages geïntroduceerd en de complexe relaties worden mooi weergegeven. De dialogen zijn efficiënt waardoor de monoloog-momentjes kunnen beperkt worden tot het hoogst noodzakelijke. Zeer nuttig om de vaart in een komedie te houden. De drie hoofdpersonages worden nagenoeg vlekkeloos vertolkt door Liliane, Anne Mie en Theo. Hier staan drie reuzen op te presteren, zelfs kleine probleempjes worden omgevormd tot een komisch pluspunt, een genot om hen bezig te zien. Ze worden kundig bijgestaan door Michaël Zanders (Luc, de zoon van Jeanine) en Frank De Kaey (verzorger). De romance die zich ontwikkeld tussen deze twee is een leuke extra verhaallijn die mooi verweven wordt met de hoofdpersonages.

Een creatie is altijd veel lastiger om op de planken te zetten dan een stuk dat eerder zijn strepen heeft verdiend. Zeker in comedy is er heel veel werk nodig om de timing en de exacte woordkeuze te vinden. Auteur Frank De Kaey mag alvast op beide oren slapen. Zijn eersteling is geboren onder een goed gesternte en de staande ovatie was oververdiend. Hier en daar kan er nog wat geschaafd worden, zo zijn de ‘onverwachte’ verhaalwendingen een beetje te veel getelefoneerd, er mogen best wat minder hints zijn. De inbreng van de scène met de zoon van de kolonel is minimaal en lijkt een beetje een los eindje. Het vlakke karikaturale van Luc is niet per se nodig, dat personage zou wel wat meer contrast kunnen gebruiken. Maar dit zijn uiteindelijk details in het grotere verhaal. Een heel leuk detail is dan weer de manier waarop er tussen de actes in wordt opgeruimd/klaargezet. Magda Peeters is hier telkens paraat als personeel van het WZC.

Een stuk dat de reputatie en het publiek van het EWT meer dan waardig is

Niet Met Mij Hé! voelt levensecht aan. Fritkoten, dokwerkers, over het paard getilde volksmeisjes, tot en met suikerziekte. Dit is een verhaal uit het leven getrokken en wat uitvergroot. (Schater)lachen maar ook de schaduwzijde van het leven. Menselijk ten top. Een stuk dat de reputatie en het publiek van het EWT meer dan waardig is!

Niet Met Mij Hé! speelt nog tot en met 23 oktober 2022 in het EWT te Deurne. Meer informatie & tickets vind je op www.ewt.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Goele Bormans