Nell Gwynn

Nell Gwynn leefde in de tweede helft van de 17de eeuwen haar levensverhaal leest als een stevige roman. Van eenvoudige komaf, werkt ze zich op tot een van de eerste vrouwelijke actrices en ’s konings meest geliefde maîtresse. Over dit boeiend leven mag een spektakelstuk niet ontbreken en De Speling verblijdt het publiek deze zomer in het zeer passende kader van het Sterckshof.

Boeiend verhaal

Een heel theater bouwen in de binnenkoer van een kasteeltje, het blijft een huzarenstukje. Maar dat mag alvast een geslaagde opdracht genoemd worden. Al het nodige is aanwezig en delen van de techniek is op originele wijze beschermd tegen eventuele regenbuien. De kasteelmuren worden handig gebruikt in het decor en de 17de -eeuws getinte band zit veilig in een inham. Het geluid is prima, al zijn er nog enkele technische foutjes en de belichting is mooi wanneer de zon de dag eindelijk loslaat.

Het verhaal is op zich boeiend, maar (voornamelijk) de eerste akte komt wat langdradig over. De humor werkt niet altijd door een minder geslaagde komische timing en sommige scènewissels zouden veel vlotter mogen gebeuren. De live muziek klinkt geweldig en het is telkens weer spijtig als er toch voor opnames wordt gekozen. Die stukken zouden ongetwijfeld passender door het orkest kunnen ingevuld worden. In alle geval is de sound van de band goed gelukt!

Het verbazende waar gebeurde verhaal van deze dame, is alvast fijn op dit podium gebracht

De acteerprestaties lopen wat uiteen maar algemeen gesproken, kunnen de meeste personages wel de nodige emotie naar het publiek overdragen. De hele groep groeit ook duidelijk in de voorstelling waardoor de tweede akte veel beter werkt. De kostuums mogen gezien worden, zeker Amber Staal (Nell Gwynn) mag met een mooi gamma aan feestelijke jurken opkomen. De enkele zangstukken worden goed gebracht en brengen telkens weer een extraatje mee aan de show.

Nell Gwynn is een uitdaging om op het podium te brengen. De Speling brengt het er al aardig vanaf. Er is nog ruimte voor verbetering, maar het verbazende, (bijna volledig) waar gebeurde verhaal van deze dame, is alvast fijn op dit podium gebracht.

Nell Gwynn speelt nog tot en met 29 augustus in het Sterckshof te Deurne. Meer info & tickets op www.de-speling.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: De Speling