Musicals Aladdin en TINA nu ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden

Op woensdag 6 juli wordt de uitbreiding van de Earcatch-app voor musicals gelanceerd. Vanaf deze dag kunnen mensen die slechtziend, of blind zijn ook genieten van een musicalvoorstelling. Een voorstelling kan dan door middel van audiodescriptie (beeldbeschrijving) worden beluisterd. Disney’s Aladdin heeft de primeur. Ook TINA – De Tina Turner Musical is vanaf die datum met audiodescriptie toegankelijk.

”Audiodescriptie geeft mij een stukje zicht terug”, vertelt Marjolein die sinds vier jaar blind is. ”Een avondje uit naar het theater met mijn familie betekende altijd dat zij achteraf aan mij moesten vertellen wat er op het toneel te zien was. Maar dankzij audiodescriptie, of beeldbeschrijving, hoeft dat niet meer. Ik hoor in geuren en kleuren welke prachtige decors en kostuums er te zien zijn, wie er verliefd kijkt of wie juist stiekem iets uithaalt. We lachen en genieten echt sámen, dat is zoveel waard!”

Walter Drenth, Managing Director van Stage Entertainment Nederland: ”In Nederland en België zijn er zo’n 500.000 mensen met een visuele beperking. Een theatervoorstelling was voor hen vaak moeilijk te volgen. Dankzij de audiodescriptie via de Earcatch-app kunnen zij nu wel op een laagdrempelige manier genieten van musicals. De implementatie van deze app bij Aladdin en TINA past dan ook helemaal in onze visie dat de voorstellingen van Stage Entertainment voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Dit is een belangrijke pijler in ons Diversity & Inclusion beleid.”

Sinds 2015 biedt Earcatch audiodescriptie bij TV en film. De ontwikkeling van de theatertoepassing is een samenwerking tussen het Bartiméus Fonds, de AFAS Foundation, Soundfocus en Stage Entertainment. Door een innovatieve techniek kan de audiodescriptie volledig automatisch en synchroon met de voorstelling worden afgespeeld via de eigen telefoon met oortjes.

De audiodescriptie van Disney’s Aladdin is ingesproken door Erik van Muiswinkel, die ook verantwoordelijk is voor de vertaling van het script van de musical. TINA – De Tina Turner Musical is ingesproken door acteur Dragan Bakema.

Over Earcatch

Earcatch bevat audiodescriptie voor een groot aantal films, televisieseries en nu ook voor musicals. De audiodescriptie is te downloaden en af te spelen via de app en synchroniseert automatisch met de film, serie, of voorstelling. In de bioscoop, of thuis werkt dit met geluidsherkenning. Voor theater, waarbij de timing van een voorstelling varieert, is een nieuwe synchronisatietechniek ontwikkeld. Tijdens de pauzes in de dialoog beschrijft een stem visuele elementen, zoals personages, gezichtsuitdrukkingen en plaatsbepalingen.

Meer informatie over deze Earcatch-app: www.earcatch.nl