Muerto

Het Zuiderpershuis te Antwerpen, ligt deze dagen in het Colombia van de FARC met The Singing Factory aan het roer. De musicalproducent heeft er de Favela van Medellin tevoorschijn getoverd om Muerto op het publiek los te laten. Deze musical van Tijl Dauwe, dateert al van 2013, maar brengt spijtig genoeg nog steeds relevante thema’s. Het jonge geweld van TSF, geflankeerd met enkele professionals en volwassen amateurs, brengt een goed geslaagde versie van de show.

Helden van La Revolucion!

Muerto brengt een fragment uit het leven van twee vaderloze gezinnen. De moeders Maria en Teresita, proberen wanhopig nabij, hun kinderen Jaime, Chinche en Sophia op het rechte pad en uit de handen van het FARC te houden. Dit rebellenleger bindt kinderen aan zich door hen van gratis drugs te voorzien. Deze kindsoldaten moeten vechten en criminele activiteiten doen voor hun portie chemisch geluk. Alberto, rechterhand van FARC-leider Raoul, schuimt hiertoe de Favela af. Cataldo, een gewaardeerd lokaal zakenman, ruikt dat er met het FARC geld te verdienen valt…

Zeer sterk werk van het hele team van regisseur Rudi Giron

Wat er doorheen de hele musical opvalt, is de energie die van het podium spat. Alle andere potentiële bedenkingen ten spijt: hier staat een groep die zichzelf ten volle smijt & geniet. Die andere bedenkingen moeten ook niet te groots opgevat worden. Speltechnisch is er weinig aan te merken van de twee professionals (An Lauwereins & Kobe Van Herwegen) die beide hun personages heel sterk en logisch aanvoelend gestalte geven, over de volwassen amateurs die niet teleurstellen en hun rol knap invullen, tot de jongerencast die op elk moment geloofwaardig zijn. Vocaal zou het bij sommigen net iets sterker mogen, maar ook hier is er nooit een man overboord en blijft iedereen goed genoeg. Zeer sterk werk van het hele team van regisseur Rudi Giron.

De omkadering mag er ook weer zijn. Het geluid is zeer goed (misschien net iets te luid soms, wat zeker voor de pistoolschoten geldt). Het orkest zit goed in de mix en doet de muziek van Sam Verhoeven alle eer aan. De belichting is mooi en doet zijn werk goed, al zijn er sommige scènes waar er mensen in het donker staan. Het decor is slim opgebouwd, met de enkele woonkamers die snel tevoorschijn of weg worden getoverd, maar mist toch een Favela-look wanneer alle schermen naar beneden zijn.  De neutralere tekening die het geheel vormt, is niet slecht, maar doet je niet meteen op straat van een krottenwijk wanen. Het openen en sluiten van de wanden is slimme manier om het uitzicht snel aan te passen en de “gevangenis” werkt ook goed.

Wat er doorheen de hele musical opvalt, is de energie die van het podium spat

The Singing Factory levert met deze Muerto een goede versie af. Er is aan het script geschaafd zodat het verhaal samenhangend en verstaanbaar is. Er blijven nog te veel personages waardoor een uitdieping van de kernkarakters uitblijft. Dit weerhoudt deze cast echter niet om de emotie op het einde van de musical hoog op te laten lopen! Wat bewijst dat het talent op deze scène de moeite waard is om gezien te worden als Helden van La Revolucion!

Muerto speelt nog tot en met 19 november in het Zuiderpershuis te Antwerpen. Tickets en meer info op www.singingfactory.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier