Moordspel

Loge 10 Theaterproducties zet als zijn 30ste productie een spannend theaterstuk op de planken: Moordspel. Dit werk, dat zich afspeelt in de jaren ’80, werd geschreven door Ira Levin en is in de versie van Loge 10 Theaterproducties geregisseerd en geproduceerd door Bruno van Heystraeten. Een spannende thriller in twee bedrijven met vijf personages en één decorstuk: Moordspel zal je verwachtingen zeker inlossen.

Moordende Thriller

Wanneer de ooit zeer succesvolle auteur/toneelschrijver Sidney Bruhl een script naleest van een ex-student van hem, Clifford Anderson, ziet hij al direct de potentie in het ijzersterke verhaal. Hij ziet het geld al binnenstromen en de gedachte van zijn oude rijkdom vertroebelt zijn rationele gedachtegang. Hij beeldt zich in hoe hij zijn student vermoordt en de auteursrechten van het revolutionaire script zou kapen. Zijn vrouw probeert hem tevergeefs af te leiden van zijn moordgedachten en probeert haar echtgenoot te overhalen om samen met de student het werk uit te brengen, zodat ook Sidney terug in de belangstelling zou staan. Wanneer Bruhl Clifford uitnodigt om het script samen door te nemen, slaat het noodlot toe: er wordt een moord gepleegd. Dit is het begin van een spannend toneelstuk, waarin er meer plottwisten zijn dan men verwacht.

Rikkert van Dijck als Sidney Bruhl zet een knappe prestatie neer. Hij is geknipt voor deze rol en heeft elk facet van dit personage goed uitgespeeld

Het decor past helemaal in de periode waarin het theaterstuk zich afspeelt. Het verhaal speelt zich af in de werkkamer van Sydney Bruhl. Hij was vroeger een befaamde toneelschrijver, gekend in het genre “thriller”. Aan de muren van zijn werkkamer hangen alle wapens die gebruikt werden als attributen in zijn eerdere stukken. Hierdoor lijkt het decor sprekend op de live-versie van Cluedo. Daarnaast sluiten de kostuums perfect aan bij enerzijds de personages en de jaren ’80 anderzijds. De weinige muziek die er is, komt op de gepaste momenten en bouwt de spanning perfect op. Het licht maakt niet zozeer duidelijk welke periode van de dag het is, wat gedeeltelijk haar functie is: er wordt namelijk maar één schakering gebruikt, waardoor dit niet duidelijk is.

Een spannend theaterstuk dat door een passend decor, beklijvende muziek en de goede acteurs een intrigerend stuk is dat het bekijken waard is

Rikkert van Dijck als Sidney Bruhl zet een knappe prestatie neer. Hij is geknipt voor deze rol en heeft elk facet van dit personage goed uitgespeeld. Andrea Croonenberghs neemt de rol van Myra  Bruhl op zich. Ze brengt de kwetsbaarheid van dit personage mooi naar voor en weerspiegelt angst in dit verhaal. Elias Bosmans speelt een mooie versie van Clifford Anderson. Hoewel hij het gevoel van over-acting geeft in het begin van het stuk, zet hij in het tweede bedrijf een prachtige prestatie neer. Karin Jacobs als Helga Ten Dorp speelt haar rol op de passende manier: ze zorgt voor de dosis humor en haar Zuid-Afrikaans accent is gewoonweg geweldig. De laatste rol, die van Porter Milgrim, wordt vertolkt door Erik Goris. Het is in deze productie weer duidelijk dat hij past in de rol als jurist.

Moordspel is een spannend theaterstuk dat door een passend decor, beklijvende muziek en de goede acteurs een intrigerend stuk is dat het bekijken waard is. Moordspel speelt nog tot en met 29 maart in de rode zaal van het Fakkeltheater. Tickets en meer informatie vind je op www.loge10.be .

Door Amber Degeest