Moeidenie!

Het EWT in Deurne brengt het toneelstuk Moedenie!, een tragikomedie over een man op het einde van zijn leven. Hiermee trekt het kleine, charmante theater de kaart van de gevoelige snaar.

Stof tot nadenken

Moedenie! brengt het publiek naar de woonkamer van Carine (Chris Mathieu) en Dirk (Marc Verbruggen), waar het ziekbed van haar vader, Ollie (Theo Van Baarle) staat. Ollie is op het einde van zijn leven, maar zijn aanvraag voor euthanasie wordt geweigerd. Als op een dag God (Door Van Boeckel) voor zijn neus verschijnt proberen ze er samen voor te zorgen dat Ollie eervol naar de eeuwige jachtvelden kan vertrekken.

Charlotte Campion is de reddende engel en doet dat met verve en met een geweldige naturel

Als men de premisse van dit stuk leest, denkt men misschien dat er niet veel te lachen valt met dit onderwerp. Toch slaagt regisseur Dirk Bosschaert erin om de humor in het stuk een mooie plaats te geven. Het is geen billenkletser, de humor is verfijnder, maar net dat maakt het hele stuk zo mooi. Het is moeilijk om van een onderwerp als ouder worden en de dood een humoristisch stuk te maken. Het is Bosschaert met zijn acteurs zeker gelukt.

Het heeft er nochtans even om gespand. Een week voor de première kondigt directeur Frank De Kaey in een persbericht aan dat Daphne Paelinck door haar zwangerschap forfait moet geven voor de rol. In allerijl wordt er naar een oplossing gezocht én gevonden. Charlotte Campion is de reddende engel en leert in een week tijd de rol van kleindochter Annick. Ze doet dat met verve en met een geweldige naturel. Bewonderenswaardig hoe goed ze matcht met Iante Beye, die als Lisa de verloofde van Annick speelt. De dankbaarste rol in dit stuk is misschien wel die van Reggy Turneer. Die als Nico, broer van Annick, de platte moppen moet vertellen en zo menig schaterlach in de zaal laat weerklinken.

Soms mooi, soms hartverwarmend en soms hilarisch grappig

Naast humor zit er ook veel stof tot nadenken in het stuk. De dynamiek tussen God Van Boeckel en Ollie Van Baarle doet je meer dan eens nadenken. Ook inventief is het contact met het hiernamaals, dat zich door een doorzichtig gordijn van het wereldse scheidt. De spiegelscene is mooi gevonden maar mist nèt dat tikkeltje afwerking. Soms mooi, soms hartverwarmend en soms hilarisch grappig. Meer moet een avondje uit niet hebben.

Moeidenie! is nog tot en met 21 april te zien in het EWT Theater te Deurne. Meer informatie & tickets vind je op www.ewt.be

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Lien Van Doorslaer