Mette de musical

Nu de coronapandemie eindelijk wat gaan liggen is, wagen de amateurgezelschappen zich ook weer op de bühne. Al zou ‘amateurmusical’ een understatement zijn bij de nieuwe creatie van Bohemian Productions uit Sint-Niklaas. Met Mette zetten ze na 3 jaar stilte een mooie productie neer.

Een verhaal van alle tijden

Mette is een musicaladaptatie van het tweede boek uit de Pauwelstrilogie van Marc De Bel. Het verhaal speelt zich af tijdens het interbellum, net na de eerste wereldoorlog. Wanneer de moeder en de oudste dochter van het gezin Boevers sterven aan de Spaanse griep en de oogsten mislukken, ziet vader Fiel geen andere optie dan met dochter Mette en zoon Berre naar Amerika te trekken. Dat Mette daardoor haar grote liefde Dree moet achterlaten in het dorpse Kruishoutem is een groot offer. En dan blijkt het leven in Amerika ook helemaal niet zo rooskleurig te zijn als eerst gedacht.

Op de bühne zijn alleen maar mensen te zien die met het grootste enthousiasme een mooie voorstelling weten neer te zetten

Bohemian heeft deze productie volledig zelf uit de grond gestampt en daarvoor alleen al verdienen ze een pluim. Acteur en scenarist Jos Dom (Spoed, Thuis, Familie,…,red.) zette het boek om in een theatertekst en Yannick De Pauw maakte er hele mooie, bijpassende muziek bij. Muziek die overigens bedoeld was om met een live-orkest te brengen, maar door de coronapandemie live on tape wordt opgevoerd. Dat de muziek op band stond heeft op geen enkel moment de integriteit van de productie geschaad. Door de volheid waarmee het orkest ze inspeelde, komt de muziek in deze voorstelling heel mooi tot zijn recht.

Ook het decor van ontwerper Yannic Duchateau is, voor een gezelschap van liefhebbers, ontzettend vernuftigd en gedetailleerd. Twee grote frames worden constant gedraaid en op of af gereden en zorgen steeds voor de juiste sfeer of het juiste beeld. Zo slagen ze erin om met de twee frames een boot tot leven te brengen waar de ganse cast een plekje op krijgt. Een pakkend scenebeeld. Regisseur Niels de Valk krijgt de juiste sfeer in de zaal en laat eigenlijk nooit een gat vallen tussen scènes. Altijd is er wel iets te zien op het podium, waardoor de snelheid er wel blijft inzitten. De casting van de hoofdrollen zit ook wel goed. Op de bühne zijn alleen maar mensen te zien die met het grootste enthousiasme een mooie voorstelling weten neer te zetten.

Bohemian heeft deze productie volledig zelf uit de grond gestampt en daarvoor alleen al verdienen ze een pluim

Een voorstelling kan nooit 100% perfect zijn, maar buiten wat acteurs die niet altijd helemaal hun spot vonden en daarom in het donker stonden en samenzang die niet altijd even verstaanbaar was (maar wel toonvast), is Mette een mooie en kwalitatieve productie.

Mette is nog het hele Pinksterweekend te zien in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas. Tickets en info: www.bohemianproductions.be.

Door Lien van Doorslaer

Foto’s: Tommy Vaerewijck