Master Class

InTeam Producties verrast deze maand met een muziektheater voorstelling. Het niet evidente Master Class geeft een intrigerende kijk op het harde artiestenleven dat Maria Callas had. Met live zang door haar studenten en originele opnames van haar prestaties wordt deze les een les voor heel het publiek. Heeft ze de waarheid in pacht, of is het milieu helemaal veranderd? Aan u om te gaan kijken en luisteren en er uw mening van te vormen, maar wees gerust, hier worden spijkers met koppen geslagen!

Een echte master class

De setting van het stuk is een ware masterclass gegeven door La Callas die zwaar op haar retour is. Zingen kan ze niet meer, mijmeren over haar gouden jaren des te meer. Enkele studenten komen tonen wat ze kunnen en hopen goede tips en hints van Maria te krijgen. Die krijgen ze, al moeten ze wel tegen kritiek kunnen. Het vedettegehalte van hun lesgeefster, overschaduwt hun verwachtingen, maar wie goed luistert en als een spons de lessen van Maria Callas opneemt, zal enkel en alleen maar beter worden.

Laten we dadelijk het meest opmerkelijke van deze InTeam versie bekijken, want voor de eerste keer ter wereld, speelt een man Maria Callas. Vooraf kan je je afvragen: “Waarom?” Maar naarmate de voorstelling vordert, vergeet je je vraag, vergeet je het gender-vraagstuk. Er staat alleen maar een uitbollende vedette, die duidelijk haar goede stem kwijt is, maar niet haar temperament en haar levenservaring. De keuze voor Brecht Callewaert als Maria Callas is een gedurfde, maar heel juiste keuze. Een straffe prestatie, meer nog gezien de stapels tekst die telkens weer als waarheid overkomen.

De keuze voor Brecht Callewaert als Maria Callas is een gedurfde, maar heel juiste keuze

Zonder ondersteunende rollen zou een masterclass niets zijn natuurlijk. De drie studenten hebben elk een heel duidelijk onderscheiden karakter en ze houden dat goed aan doorheen de show. De verlegen Sophie De Palma (Maud Hanssens) die zich graag laat coachen door Callas. De flamboyante Anthony Candolino (Bjorn Geudens), zeker van zichzelf tot hij merkt dat er toch nog wat te leren valt en de “volleerde” Sharon Graham (Morann De Langhe) wiens arrogante houding als een boemerang terugschiet tot een knap gevecht tussen twee sterke dames. Drie prima prestaties van deze jonge acteurs, die de geloofwaardigheid van Master Class enkel maar versterken.

Het gebeurt niet dikwijls dat de muzikanten een rol mogen spelen en dat vinden ze meestal prima. Charles Vanden Broucke heeft als Manny Weinstock de eer en het genoegen om La Callas op deze masterclass te mogen begeleiden. Muzikaal zeker niet de moeilijkste voorstelling die hij al begeleidde, maar hij geeft ook een mooie echtheid aan Manny mee. Bas Bosschaert tenslotte mag als de anonieme stagehand opdraven en behandeld worden als zovele theatertechniekers ter wereld. Onzichtbaar, behalve wanneer er iets niet in orde is. Dit zorgt voor een snijdende relatie met Maria.

Een must-see voor de theaterliefhebbers en beoefenaars

Regisseur Niels De Valk heeft de black box van de zwarte zaal van het Fakkeltheater slim aangekleed. Een piano, een hoog tafeltje met dito stoel, een half transparant gordijn en een onregelmatige spiegel vormen de niet afleidende locatie van het leslokaal. La Callas gebruikt het gordijn voor haar lessen maar kan nog meer wegmijmeren voor de spiegel die haar dan met behulp van projecties en geluidsfragmenten wegbrengt naar de grote theaters uit haar carrière. De belichting legt prima de juiste accenten en de kostuums zijn passend bij elk personage.

Met deze gedurfde Master Class zet InTeam een fijne seizoensafsluiter neer. Hier staat een voorstelling die waarde heeft voor iedereen die regelmatig op het podium staat of naar live theater komt kijken. Je krijgt als het ware zelf een masterclass door iemand die het leventje door en door kent, er misschien iets te cynisch over is geworden, maar de redenen daarvoor legt ze zelf wel uit. Een must-see voor de theaterliefhebbers en beoefenaars!

Master Class speelt nog tot en met 23 juni in Antwerpen. Meer info & tickets via www.inteam-producties.be

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort