Martijn Claes

De kwaliteit van Soldaat Van Oranje wordt mede bewaakt door dance captain Martijn Claes. Als afgestudeerde musicalacteur van het Conservatorium in Brussel, kwam hij al snel bij deze langlopende productie in Nederland terecht. Waarschijnlijk is hij een van de enige mensen op de cirkelvormige scène die ongeveer elke rol van buiten kent. Musical Vibes sprak met hem.

Het begint bij een sterk verhaal

Wat doe jij allemaal bij Soldaat Van Oranje

Mijn functie op papier is momenteel: dance captain, swing en understudy Paul en Victor. Wat dat in werkelijkheid allemaal inhoudt is dat ik eigenlijk elke voorstelling meespeel in alle mogelijke hoedanigheden. Ik ben bij alle repetities aanwezig en werk samen met de resident Nico de Vries om alle mensen die nieuw binnenkomen op te leiden en hun understudies aan te leren. Dus naast zes à zeven keer spelen per week, ook gewoon nog altijd repeteren om de voorstelling op peil te houden.  

Je hebt dus heel veel werk? 

Dat valt best wel mee hoor, maar een fulltime job is het zeker, ja.  

Hoe ben je hier terecht gekomen? 

Ik heb gewoon auditie gedaan. Ik wou hier eigenlijk heel graag terechtkomen. Toen ik in het laatste jaar van het Conservatorium zat, heb ik heel veel audities gedaan. Ik werd toen niet aangenomen en dacht: “Wat wil ik eigenlijk echt doen?” Mijn vriendin (Oonagh Jacobs) vertrok toen voor een jaar Parijs om in Cats te spelen. Ik heb dan gewoon de telefoon genomen en Kemna casting gebeld. Ik heb de verantwoordelijke voor de casting, Marc van Bree, heel vriendelijk gevraagd of ik niet eens mocht langskomen, omdat ik dacht dat ik misschien wel een goed profiel had. Dan heb ik een aantal auditierondes gedaan en uiteindelijk hebben ze me hier aangenomen.  

Als dance captain moet je eigenlijk alles weten. Wie wanneer naar waar loopt, wie zich waar omkleedt…

Wat was je rol toen? 

Toen werd ik meteen aangenomen als swing en understudy Paul en Victor. Toen ik begon was Pieter Van Nieuwenhuyze nog dance captain en hij is dan onverwachts vroegtijdig gestopt om Chaplin te gaan doen. Dan hebben ze mij benaderd, dus misschien heb ik dat ook wel een beetje aan Pieter te danken en ben ik de dance captain geworden. 

Het allermooiste moment is voor mij het punt waarop alles op z’n plek valt

Wat vind jij het belangrijkste en mooiste aan deze musical? 

Het mooiste vind ik eigenlijk het verhaal. Het is sowieso een topverhaal, daar moet het echt altijd mee beginnen. Een boek, een film of een musical moet gewoon een goed plot hebben. Dat vind ik hier al fantastisch goed. Het allermooiste moment is voor mij het punt waarop alles op z’n plek valt. De scènes vanaf de Dakota tot het einde. Dat vind ik een kippenvelmoment. Omdat dan eigenlijk alle verhaallijnen worden afgesloten. Deuren worden dicht gedaan, andere deuren gaan open. Een korte scène zoals die tussen Erik en Victor, dat zijn maar 6-7 zinnen, maar daar zit enorm veel achter. Een personage als Victor, die een totaal ander traject heeft gekozen, ziet dan Erik terug. Ze zijn dan wel heel blij om elkaar terug te zien, maar in vier zinnen wordt duidelijk dat ze elkaar eigenlijk niets meer te vertellen hebben. Dat terwijl Victor symbool staat voor 99% van de Nederlandse bevolking. De Erik Hazelhoffs waren niet heel dik gezaaid. 

Hoe moeilijk is het om in zo’n technisch complexe productie te werken?  

Ik zou bijna durven zeggen dat ik alleen nog maar technisch complexe zaken heb gedaan. Hiervoor speelde ik in Peter Pan wat ook niet min is op technisch vlak. Ik vind wel dat het een deel van de uitdaging is hier. Maar hoe complex het technisch ook is, het kan nog altijd dienend zijn. Hier kan je bijvoorbeeld altijd een vaste set binnenstappen. Je kent die set, je kan er naar toe lopen. In het begin is het natuurlijk een puzzel die in elkaar moet vallen. Zeker als swing, want je moet al die verschillende ensemble rollen kennen. Als dance captain moet je dan eigenlijk alles weten. Wie wanneer naar waar loopt, wie zich waar omkleedt.. Maar eenmaal als die puzzel op zijn plek valt, wordt het enorm logisch. Het is voor mij bijna raar als er nieuwe mensen het niet dadelijk vatten. Terwijl ik er zelf natuurlijk ook super lang over heb gedaan. Als alles klopt is het hier allemaal echt alleen maar dienend. Het is dan niet meer raar of moeilijk om er in te stappen. Je moet natuurlijk wel alert blijven als je halfweg de voorstelling moet invallen voor iemand anders. 

Je maakt voor 100% deel uit van de cast, maar tegelijkertijd ben je voor een stuk een deel van het team dat het niveau van de voorstelling moet bewaken

Hoe groot moeten je psychologische skills zijn als dance captain? 

Ja, dat is een zeer interessante opmerking. Je maakt voor 100% deel uit van de cast, maar tegelijkertijd ben je voor een stuk een deel van het team dat het niveau van de voorstelling moet bewaken. Omdat je tussen de mensen staat is het niet altijd even gemakkelijk om iets naar je collega’s over te brengen. Soms is het heel technisch; er stond iemand op de verkeerde plaats, dat is gewoon klaar. Maar het is dus soms wel een beetje schizofreen. Wat ben ik nu eigenlijk? Cast? Zeker, 100%. Productie? Ja, ergens ook. Maar niet helemaal. Maar het goeie hieraan is dat ik nauw mag samenwerken met Nico de Vries. Ik durf te zeggen dat we een goede en leuke tandem zijn. Als ik niet weet hoe ik iets moet aanpakken, is hij er nog altijd om te helpen in raad en daad. 

Als ze me nu zouden vragen of ik nog twee of drie jaar blijf, zou ik dat serieus overwegen

Hoe lang hoop je hier nog te blijven werken? 

Sowieso zijn we nu in verkoop tot september. Ik blijf al zeker tot dan. Ik mag alleen maar hopen dat het hier nog heel veel jaren blijft staan. Ik weet niet voor mezelf wat mijn eindpunt zal zijn. Ik kan me inbeelden dat als ik hier enkele jaren ben geweest, het creatief ook wel goed zou zijn om eens andere oorden op te zoeken. Dat is dan ook wel de bedoeling. Maar ik ben het hier nog helemaal niet beu, als ze me nu zouden vragen of ik nog twee of drie jaar blijf, zou ik dat serieus overwegen. Je weet natuurlijk nooit wat er op je pad komt, soms zijn er gewoon kansen die je moet grijpen. Dat zal ik dan ook zeker doen.

Soldaat van Oranje is nog tot en met september te zien in de Theater Hangaar in Katwijk. Meer informatie & tickets vind je op www.soldaatvanoranje.nl.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier