Marianne Carlier

In het voorjaar verschijnt er een nieuwe reeks, #Like Me, gemaakt door Ketnet en FABRIC MAGIC. In deze serie worden Vlaamse en Nederlandse hits verwerkt, dus een musicalreeks is makkelijk in de mond te nemen. Musical Vibes kreeg de kans om Marianne Carlier, de zanglerares, een paar vraagjes te stellen.

Zanglerares, zowel achter als op de schermen

Jij speelt de zanglerares in de serie, kan je wat meer uitleg geven over je rol?

Ik heet Lucia Schmidt. Ik ga samen met mijn collega, Pieter Botty, audities houden voor een musical die de school organiseert. Pieter Botty is de klastitularis van de klas die we volgen in de reeks. Ik ga dan die schoolmusical begeleiden aan de piano en de jongeren zangles geven. Het leuke eraan is dat ik dat in het echte leven achter de schermen ook heb gedaan. Ik heb voor de reeks heel wat koorarrangementen uitgeschreven van de Vlaamse hits die erin zitten! Het zijn niet alleen maar schlagers, maar toen ik de nummers kreeg dacht ik bij mezelf: “Amai, echt old school, oude nummers (lacht), maar we hebben er iets hip van gemaakt. Heel veel musical, heel veel stemmen. Dat was een geweldig leuke uitdaging. Met de opdracht van het schrijven is alles begonnen, daarna opnemen en tenslotte veel zangles geven. Toen zei Thomas: “Het zou de max zijn moest je dat ook gewoon op de set doen” . Voornamelijk ben ik aanwezig op de school als hulpje van de directeur, dat is dan Hugo.

Hoe hebben de jongeren die muziek opgevangen?

De kinderen kregen elke week een viertal nummers die ze moesten instuderen. Bijvoorbeeld Caro, gespeeld door Pommelien, kreeg dan ‘Zie Je De Lichtjes van de Schelde’ mee. Als je dat hoort, dan hoor je een gigantisch oud nummer. Die kinderen zijn vijftien jaar, en die denken: “Amai, moet ik dat zingen?” De week nadien hebben ze dat ingestudeerd, we zetten het nummer in de juiste toonaard zodat het beter klinkt, we maken het iets moderner, en dan vinden ze dat wel heel tof. Meestal als we het doorgeven, dan kennen ze het gewoon niet. Wat ik ook wel snap. Ik ben ook niet van die tijd, het zijn soms wat oude songs. Het is wel heel leuk én er zit een toffe musicaltwist in. Er is veel meerstemmigheid en ik ben supertrots, moet ik zeggen (lacht).

Toen ik de nummers kreeg dacht ik bij mezelf: Amai, echt old school, maar we hebben er iets hip van gemaakt

Is het belangrijk dat de jongeren deze nummers terug luisteren?

Ja, absoluut.  We hebben grote plannen met de reeks. Ze gaan dat tot in de eeuwigheid kennen (lacht). We zijn daar al een tijdje mee bezig, ze hebben toch al een half jaar lessen gevolgd. We hebben songs opgenomen, choreografieën aangeleerd. Nu we aan het draaien zijn, kunnen ze eindelijk laten zien wat ze kunnen. We hebben heel het jaar door moeten repeteren, dus de songs kennen ze vanbinnen en vanbuiten.

Ik ben heel tevreden met de mensen die we hebben uitgekozen, ze kunnen ook allemaal écht zingen

Wat vind je van de cast?

De max, echt waar! Het is heel tof, omdat in eerste instantie het rolletje van Lucia Schmidt nog niet uitgeschreven was. Ik zat er dus effectief echt bij als auditiepianist die de nummers begeleidde tijdens de audities. Ik heb heel veel mensen zien passeren voor die rollen. Toen hebben we gekeken van wie er zou passen en wie er bij elkaar zou passen. Dat was voor mij ook interessant om te zien, want ik doe zelf tot op het heden nog veel audities. Nu kon ik aan de andere kant van de tafel zien hoe dat eraan toegaat en hoe je kijkt wat er het best past. Bij de jongeren was dat heel tof. Ik ben heel tevreden met de mensen die we hebben uitgekozen, ze kunnen ook allemaal écht zingen. Het zijn super toffe mensen die in een project zijn gesmeten waarvan ze niet echt weten wat het allemaal kan worden. Bij de volwassen cast was het voor mij ook wel spannend, omdat bijvoorbeeld Hugo een gevestigde waarde is. Ik moest dan ook even met hem repeteren, de songs die hij moet zingen. Dan vond ik dat heel tof dat hij op repetitie kwam bij mij (lacht). Bij de overige castleden zoals Ann Van den Broeck, Janine Bisschops, Sven De Ridder, e.a. was dat ook zo en ik vind het een eer om met die grote namen te kunnen werken. Zowel achter de schermen als erop.

#LikeMe is in het voorjaar 2019 te zien op Ketnet.

Door Amber Degeest

Foto’s: Wendy de Noier