Manu Jacobs en Charline Catrysse

Bob Cratchit, de trouwe werknemer van Scrooge & Marley en zijn echtgenote Victoria hebben problemen. Hun zoontje Tim is ziek en heeft een operatie nodig om te kunnen genezen. Dat kost echter veel geld en van het hongerloontje dat Bob van Scrooge krijgt, kan hij dat niet betalen. Wanneer de oude vrek hem ook weigert te helpen met een milde bijdrage, zakt de moed tot in de schoenen van Bob en Victoria. Manu Jacobs en Charline Catrysse hebben gelukkig wel veel plezier om in deze nieuwe musical die rollen te vertolken. Musical Vibes sprak met hen.

Zeer intense periode!

Wat spelen jullie in Scrooge?

Charline: Ik speel Victoria en ik ben de mama van kleine Tim.

Manu: En ik ben Bob Cratchit, de werknemer van Scrooge en de papa van kleine Tim.

Charline: Mijn man!

Hoe is de voorbereiding naar deze première verlopen?

Charline: Het was een intense periode, doordat je met een bepaalde tijdsdruk zit, is er toch heel hard gewerkt. Iedereen moest zijn steentje bijdragen, maar ik zou het vooral als heel intens omschrijven.

Manu: Ja, intens is zeker een goede beschrijving. Het is een nieuwe creatie, je kan niet vertrekken vanuit iets bestaand, er is geen voorbeeld, dus het creatieve team moest echt van nul beginnen. Ook de producenten en de acteurs natuurlijk. Eigenlijk hebben we dat toch op vrij korte tijd gedaan en dat getuigt toch van het talent en de kracht van de mensen die aan deze productie gewerkt hebben.

Charline: Ja, iedereen heeft echt zijn beste beentje voorgezet. Ook de kostuums, de muziek. Iedereen heeft zich volledig moeten geven en dat hebben ze gelukkig ook gedaan.

Het is een nieuwe creatie, je kan niet vertrekken vanuit iets bestaand, dus het creatieve team moest echt van nul beginnen

Wat was voor jullie het moeilijkste?

Manu: Voor mij was dat om ‘the bigger picture’ te zien. Terwijl de creatives aan het creëren zijn, sta je daar als acteur en zie je niet direct wat de visie is. Ook omdat wij geen voorbeeld hebben. Eigenlijk is dat nu pas de laatste dagen, als je in de zaal kan gaan kijken, dat je kan zien wat ze bedoelden. Het is soms heel moeilijk om te begrijpen wat iemand juist ziet. Als je het dan zelf kan zien, dan is dat knap. Dat was de grootste uitdaging voor mij.

Charline: Voor mij waren dat de lijntjes leggen. Ik kende Manu ook niet en dan moet die persoon plots je man spelen. Dus je moet elkaar leren kennen. Dat gebeurt dan in stappen, want je bent maar een klein schakeltje in het grote geheel. Je moet dan echt je plaatsje zoeken, hoe je die boog die we moeten spelen van het begin tot het einde kan doortrekken. Hoe kan je je personage kleur geven in het grote geheel, in het grote werk dat Scrooge uiteindelijk geworden is. Dat was wel effe zoeken.

Jullie hebben drie verschillende zoontjes, hoe verloopt dat?

Charline: Gelukkig hebben we een goede kinderbegeleiding en -coaches die hen alle informatie geven waardoor wij eigenlijk niet zo veel moeten doen. Maar ik vind het wel belangrijk dat je ook een beetje een band opbouwt met die kinderen, je probeert die dan wel mee te nemen in het gebeuren. Gelukkig gaan zij er ook wel helemaal voor!

Manu: Ik vond het eigenlijk wel grappig op sommige repetities als het niet op voorhand gezegd was wie er was. Dan ben je zo druk bezig en dan is het elke keer een leuke verrassing. Nu wordt het wel altijd aangekondigd met wie we spelen, voor een voorstelling is dat wel handig!

Charline: Dan verschieten we niet wie er aan onze tafel zit (lacht).

Je moet echt je plaatsje zoeken, hoe je die boog die we moeten spelen van het begin tot het einde kan doortrekken

Wat is voor jullie het hoogtepunt in de show?

Manu: Voor mij is dat ‘Over de doden niets dan goeds’. Het visioen dat Scrooge krijgt over zijn begrafenis. Wij tweeën spelen daar ook een heel rare twist in. We zitten in dat droomwereldje van Scrooge en we gaan eerst mee in de begrafenissfeer en dan maken we een onverwachte twist. Dat vind ik wel heel leuk om te spelen omdat je het publiek en Scrooge op het verkeerde been zet.

Charline: Ik vind alles heel leuk en mooi, maar mijn favoriete moment, daar zit ik zelf niet in (lacht). Dat is ‘Voor het te laat is’. Dat is zo’n ongelooflijk mooi nummer en dan sta ik altijd stiekem in de coulissen te kijken naar mijn collega’s die het super doen!

Scrooge speelt nog tot en met 6 januari te Antwerpen en Gent. Meer informatie & tickets vind je op www.musichall.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier