Mamma Mia!

Mamma Mia! brengt sinds 1999 de Griekse (of is het Zweedse?) sfeer naar het mooie West End. Zowat elke musicalliefhebber zag de film met Meryl Streep als Donna,  Musical Vibes ging kijken naar deze energie musicalvoorstelling in London en brengt voor jullie verslag uit.

mamma2

Een (luide) energie boost om U tegen te zeggen!

Mamma Mia! vertelt het verhaal van een jong meisje op een Grieks eiland dat binnenkort zal trouwen. Ze wil graag een traditioneel huwelijk, waarbij zowel haar moeder als vader aanwezig zijn. Wie haar vader is, is onbekend… ware het niet dat ze in het dagboek van haar moeder drie mogelijke kandidaten vond: Harry, Sam en Bill. Het begin van een zoektocht naar haar vader, maar ook naar zichzelf. Het verhaal is eerder oppervlakkig, maar door de manier waarop het vertolkt wordt, kan je niet anders dan genieten. Het plot kan zo geplukt zijn uit een romantische komedie, juist dat is de sterkte.

Sanne Den Besten speelt, zingt en danst de pannen van het dak

De cast wordt aangevoerd door de Nederlandse Sanne Den Besten en zij speelt, zingt en danst de pannen van het dak. Haar moeder wordt vertolkt door Linzi Hateley, die reeds heel wat mooie rollen speelde op West-End. Zij heeft een kenmerkend stemgeluid en zorgt dan ook voor een weergaloze vertolking van ‘The Winner Takes it All’. Richard Carson verruilde de oorlogssfeer van Miss Saigon voor een warme vakantie in Griekenland en speelt nu de rol van Sky. De drie hoofdrollen zijn perfect gecast en brengen de ABBA nummers met verve. Maar uiteraard mogen we de andere rollen niet vergeten. Met het beperkte inhoudelijke materiaal gaan zij enthousiast aan de slag en zetten ze hilarische typetjes neer op het podium.

mamma1

De muziek van ABBA klinkt aangenaam fris in de oren, ondanks dat die al jaren op de radio gespeeld wordt. De aanstekelijke muziek is sterk en daardoor is het oppervlakkige verhaal geen probleem. Waar je bij een dergelijke show rekening moet mee houden, is dat het publiek meezingt. Deze musical heeft ook een tour versie, hierbij komt het feit dat deze vaak in grotere theaters wordt gespeeld. Doordat de cast eerder klein is, komt het stuk en het decor veel beter tot zijn recht in een kleiner theater zoals het Novello. Het voelt aan alsof je op een klein eiland zit waar iedereen, iedereen kent.

Je merkt dat de makers jaar na jaar bezig zijn met het fris houden van deze energieke voorstelling

Mamma Mia! is een musical waarbij je van elk moment geniet en de zaal met een glimlach verlaat. Soms staat de muziek erg luid, vooral in het begin is dit aanpassen. Hoe meer de show vordert, hoe meer genot je hierdoor hebt. Je merkt dat de makers jaar na jaar bezig zijn met het fris houden van deze energieke voorstelling.

mammalonden

Tickets voor Mamma Mia! (London) zijn te boeken via: www.mamma-mia.com.

Door Jonas & Dries Jacques

Foto’s: Brinkhoff/M+Âgenburg