Mamma Mia!

De musical Mamma Mia! speelt al bijna 20 jaar op West End in Londen. 10 jaar na de filmversie verscheen dit jaar ook een vervolg in de bioscoopzalen: Mamma Mia! Here we go again. Reden te meer om deze oerklassieker nog eens naar Nederland te halen. Op 23 september ging de absolute feelgood musical in première in het Beatrix Theater in Utrecht.

Dank je voor de liedjes en de energie

In Mamma Mia! wordt het verhaal verteld van alleenstaande mama Donna. Samen met haar dochter Sophie woont ze op een klein Grieks eiland, waar ze met hart en ziel een taverna uitbaat. De rust wordt echter verstoord wanneer dochter Sophie beslist te trouwen. Ze wil koste wat het kost dat haar vader haar naar het altaar begeleidt en lokt in het geheim drie jeugdliefdes van haar moeder naar het eiland. Een komisch liefdesverhaal verweven met de grootste ABBA-hits; een formule die blijft werken. Ook nu weer. Buiten verliest de zomer het stilaan van de herfst, maar in het Beatrix Theater stijgt de temperatuur wanneer het publiek meegenomen wordt naar het warme Griekenland. Kleurrijke personages, opzwepende choreografieën en een eenvoudige, maar gezellige taverna als decor creëren de juiste sfeer.

Uiteraard geen Mamma Mia! zonder Donna en de Dynamo’s. Hilke Bierman en Sophia Wezer vormen samen met Antje een toptrio

Antje Monteiro is een stralende Donna. Vooral in de uptemponummers kan ze zich volledig geven, maar ook tijdens gevoeligere scènes krijgt ze het publiek muisstil. Het nummer ‘De winnaar krijgt de macht’ komt hard binnen. Absoluut een van de hoogtepunten van de voorstelling. Ook het ontroerende ‘Het glipt me door mijn vingers’ blijft hangen, een duet met Jolijn Henneman. Jolijn is een sprankelende, enthousiaste, doch breekbare Sophie. Een perfecte match met Antje. De moeder-dochterband die op het podium getoond wordt, is echt. Samen met Soy Kroon (Sky) vormt Jolijn trouwens ook een aandoenlijk, speels koppeltje.

Uiteraard geen Mamma Mia! zonder Donna en de Dynamo’s. Hilke Bierman en Sophia Wezer vormen samen met Antje een toptrio. Ze leggen elk hun eigen accenten in hun personage, wat voor heel wat lachsalvo’s bij het publiek zorgt. Dieter Troubleyn, Emiel de Jong en Zjon Smaal bieden wat tegengewicht aan al dat vrouwelijk geweld. Als respectievelijk Sam, Bart en Harrie zorgen ze voor hilarische momenten in de voorstelling. Dieter is een gevoelige Sam, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat wordt duidelijk in de pakkende nummers die hij brengt. Emiel is de perfecte Bart: droge humor, onverwachte reacties en een perfecte komische timing. Zjon weet als Harrie enerzijds te raken, maar doet het publiek ook lachen als onhandige danser met een verleden als headbanger.

De show raast voorbij, zonder ergens aan snelheid in te boeten

Samen met een powerensemble is deze cast één bom energie. De show raast voorbij, zonder ergens aan snelheid in te boeten. Aan het einde van de show kan het ritmische voetengetik eindelijk plaatsmaken voor een rechtstaande danspartij. De ABBA-medley is een vast onderdeel van de show en een perfecte samenvatting van wat eraan voorafgaat: een snelle, kleurrijke en energieke voorstelling (met glitterpakjes en plateauschoenen, uiteraard).

Mamma Mia! is exclusief te zien in het Beatrix Theater in Utrecht. Voor meer informatie en tickets, surf je naar www.mammamia.nl.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier