Maike Boerdam


De laatste jaren maakte Maike Boerdam voornamelijk in Nederland het mooie weer. Volgend seizoen zal ze echter terug op Vlaamse planken te zien zijn. In mei en juni 2017 speelt ze aan de zijde van onder andere Frank De Kaey en Daisy Thys mee in De Bonobo
’s. Deze hilarische komedie van Laurent Baffy zal dan te zien zijn in het EWT te Deurne. Musical Vibes sprak met haar over haar terugkeer in de Vlaamse theaters.

Maike, Hoe kom jij bij het EWT terecht?

Ik ken Frank De Kaey (huidig directeur van Het EWT) al heel lang. We zijn ooit met de soapband begonnen, wat al heel lang teruggaat. Vorig jaar ging ik ook naar De schaar erin kijken en zei toen tegen Frank hoe leuk het me leek in zo’n klein theater met vast publiek te mogen spelen. Ik zei hem al lachend dat als hij ooit een ‘Hollandse’ del nodig had, dat ie me gerust mocht bellen. Liefst in het Nederlands want mijn Antwerps is niet zo goed (lacht).

Welke rol ga je spelen in De Bonobo’s?

Ik ga aan Frank worden gekoppeld, waarbij hij een doof persoon in onze relatie speelt. Ik vind het een geweldig idee dat hij gebarentaal moet leren. Het ziet er hilarisch uit en heb er heel veel zin in.

frank

Je bent enige tijd weg uit Vlaanderen, jammer genoeg, wat heb je ondertussen gedaan?

Na Big en Betsy volgde The Sound of Music in België. Sindsdien heb ik in Duitsland Elisabeth gespeeld. Maar voornamelijk vertoefde ik in Nederland bij en speelde ondermeer in Rembrandt, Sunset Boulevard, Annie en Hartsvrienden. Leuk om eindelijk terug te komen. Het voelt sowieso als thuiskomen met deze groep mensen omdat ik ze ook al zo lang ken.

Is het voor jou belangrijk met welke mensen je het podium deelt om aan een productie mee te doen? Ik merk dat je naar de mensen in je omgeving teruggrijpt. Is dat belangrijk voor een productie?

Het allerbelangrijkste in mijn keuze is de rol. Ik moet hem interessant genoeg vinden deze neer te zetten. Het hoeft daarom absoluut geen grote rol te zijn, maar wel een uitdaging waarvan ik als mens kan groeien. Van de mensen hier, waarbij comedy aan hun kont hangt, kan ik zoveel leren aangezien ik zoiets nog nooit heb gedaan. Het is dus een enorme uitdaging waar ik ontzettend veel plezier aan ga beleven. Het werken met dezelfde mensen is, aan de andere kant, ook wel heel prettig! Wederzijds vertrouwen schept een band waardoor je niet alleen harder, maar ook op een leukere manier te werk kan gaan en toch nog een uitstekend resultaat kan afleveren.

Van de mensen hier in het EWT, waarbij comedy aan hun kont hangt, kan ik zoveel leren

Wat doe je het liefst? Televisie maken of theater spelen?

Een combinatie van beide doe ik het liefst, maar is niet eenvoudig. Het moet combineerbaar blijven met mijn gezinsleven, wat ik ontzettend belangrijk vind. Televisie is al een hele tijd geleden en is een hele andere manier van werken tegenover de theaterwereld. Televisie is een intensieve manier van werken met je regisseur of crew. Daar tegenover is het met elkaar op de bühne staan, alles gewoon lekker volspelen en de directheid met het publiek ervaren, ook heerlijk om te mogen meemaken. Een keuze tussen beide zou ik niet kunnen maken.

Je hebt reeds in verschillende landen gepeeld. Is er een wezenlijk verschil?

Ja! België is mijn veilige, gezellige bad. Ik kom uit Sluis, zogenaamde reservebelgen, dus is het steeds een soort van thuiskomst. Duitsland is daarentegen erg goed georganiseerd en gaan met veel respect om met kunst in ‘t algemeen. Of het nu ballet, musical, opera of een andere kunstvorm is, ze hechten er ook bij de opvoeding van hun kinderen erg veel belang aan. Ieder deeltje in het geheel is daar ook belangrijk, of je nu een grote rol hebt of je werkt in het voorgebouw van het theater aan de kassa of de toiletten. De totaalervaring, daar gaat het om! Je mag dan nog zo goed spelen, als je aan de inkom niet vriendelijk wordt behandeld, heeft dat effect op je totale beleving. Nederland is ook geweldig, maar ik voel dat je je als persoon meer moet profileren. Dat is niet zo mijn stijl. Ik wil aangenomen worden om wie ik ben en omdat je me goed vindt, niet omdat ik slijmend bij jou aan de bar kom zitten. Gelukkig zijn er ontzettend veel royale mensen die je weer opbellen als je een goede werkrelatie hebt opgebouwd. Dat werkt het fijnst en kan ik gewoon zijn wie ik ben!

Nederland is geweldig, maar ik voel dat je je als persoon meer moet profileren

Is er dan ook een merkbaar verschil qua publiek?

Zeker. Belgen zijn iets gereserveerder. Als zij een stuk leuk vinden en gaan mee in wat je doet, weet je dat je een topvoorstelling hebt gespeeld. Nederlanders zijn wat dat betreft veel vocaler. Ze gaan sneller roepen, staan en applaudisseren. Niet dat het zo hoort te zijn, maar het is een Nederlands trekje om iets luider te zijn. In Duitsland komen de mensen vaak netjes aangekleed naar een voorstelling. Het wordt daar ook echt als een avondje uit beschouwd. Mensen in spijkerbroek kwam ik toen bijna nooit tegen!

ewt2

Er komt nog iets anders gaafs aan, maar daar mag ik nu nog niet over uitweiden. Daar heb ik ontzettend veel zin in en is een enorme check op mijn verlanglijst door de mensen waarmee ik mag samenwerken. Het is een nieuwe productie met een omgeving waar ik heel erg naar uitkijk!

De Bonobo’s is van 12 mei tot en met 25 juni 2017 te zien in het EWT Deurne. Tickets via www.ewt.be.

Inmiddels weten we dat Maike samen met Lucas Van den Eynde vanaf 16 november zal meespelen in de nieuwe musical van JTP De Rozenoorlog. Meer informatie hierover vind je op www.judastheaterproducties.be.

Door Patrick Defort/Wesley Van der Veken

Foto’s: Patrick Defort