Maike Boerdam


Maike Boerdam zal met heel veel plezier de Nederlandse Barbara spelen in De Rozenoorlog. Als (ex-)echtgenote van Bob, zal ze zo eerlijk mogelijk de waanzin van deze vechtscheiding proberen neer te zetten. Musical Vibes sprak met haar.

Ontzettend veel plezier

Waarover gaat De Rozenoorlog?

Het gaat over een echtpaar dat in het begin eigenlijk het ideale paar lijkt. Totale verliefdheid, samengekomen, getrouwd, kindjes en een mooi huis. Maar op een bepaald moment is het slop er in geraakt. Vooral de vrouw, Barbara, het personage dat ik speel, weet niet meer zo goed wat ze nu eigenlijk moet met haar leven. Ze voelt zich alleen gelaten, haar man is altijd gaan werken. De kinderen zijn het huis uit en dat huis is ook helemaal af. Ze weet dus niet meer wat ze precies moet doen en valt in een soort zwart gat. Dan gaat het verkeerd. Het begint te wringen en op een bepaald moment gaat ze zelf terug werken. Dat botst en uiteindelijk spat de mooie droom uiteen.

rozen3

Wat viel er het meeste op tijdens de repetities?

Ik denk dat het de lol is die we met elkaar hebben, dat vooral. Dat vind ik echt heerlijk. Qua personages heeft alles zijn plek wel gekregen. Ik spreek echt Nederlands in het stuk en ik denk dat dat wel goed tot zijn recht kan komen, de Nederlandse vrouw en de Belgische man. Dat geeft nog een extra element. We hebben vooral ontzettend veel plezier met elkaar.

Er zit heel veel humor in, heel vaak ook met een knipoog, dus niet de enorme dijenkletsers

Aan wat voor stuk kunnen we ons verwachten?

Het is een zwarte komedie zoals men dat zo mooi omschrijft. Er zit heel veel humor in, heel vaak ook met een knipoog, dus niet de enorme dijenkletsers. Maar er zit echt genoeg comic relief in om daarnaast de heftigere stukken aan te kunnen. Die zitten er dus ook in, emotie wordt niet geschuwd. Maar alles is wel heel erg oprecht. Ik denk dat het een mooie combinatie van alles bij elkaar is. Wij als de twee hoofdpersonages Bob en Barbara spelen echt heel eerlijk en de andere personages, daar zitten echt wel wat comedy elementen in. Maar ook dat wordt zo eerlijk mogelijk gebracht, want anders is het helemaal niet meer grappig. Sam Verhoeven, de componist, heeft er ook best wel wat grappige liedjes in geschreven. De manier hoe Frank het regisseert, het zit elke keer echt op die scheidingslijn, dus ik denk dat het wel interessant wordt.

Iedereen moet komen kijken, alleen al om Judas Theaterproducties een hart onder de riem te steken

Dat zegt ook al waarom iedereen dit stuk gewoon gezien moet hebben?

Ja, ze moeten sowieso komen! Maar ik heb nog een extra reden. Gewoon alleen al om Judas Theaterproducties een hart onder de riem te steken. Ik denk dat dat een heel belangrijk iets is, een productiehuis dat heel veel nieuwe producties maakt. Nieuw geschreven en nieuwe muziek gecomponeerd. Zoiets mag eigenlijk niet ten onder gaan. Dit jaar is er nog een subsidie, maar voor volgend jaar niet meer. Dus kom alsjeblieft massaal naar de voorstelling!

rozenantwerpen20oktober2

De Rozenoorlog speelt vanaf 16 november in de Rode Zaal van het Fakkeltheater en toert doorheen de Vlaamse theaters vanaf 12 januari tot en met 5 februari 2017. Meer info & tickets op www.judastheaterproducties.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier