Madagascar

Het verhaal Madagascar ontstond als film in mei 2005. Het was een wereldwijde kaskraker die meer dan een half miljard opbracht. Het rijke verhaal met een beperkt aantal personages leent zich ook uitstekend tot het adapteren naar het theater. Na enkele Madagascar Live! theatershows, werd er in 2018 door Selladoor Family & Hartshorn Hook een volledige Madagascar musical op poten gezet. Deze show toerde met succes door het Verenigd Koninkrijk en Music Hall verkreeg nu de rechten om hem op poten te zetten in Vlaanderen.

Een feestje voor jong en oud!

Het verhaal van de musical Madagascar is identiek aan dat van de film uit 2005. Marty de zebra is het saaie leventje in de zoo van New York beu en besluit een avondje te gaan stappen. Wanneer zijn beste vrienden leeuw Alex, nijlpaard Gloria en giraf Melman hem gaan zoeken, worden ze door de mensen verdoofd en teruggestuurd naar de wildernis. Ze stranden echter op het eiland Madagascar…

Wat decor, kostuums en belichting betreft, is deze musical alvast een voltreffer! Het zomerse sfeertje knal zo hard de zaal in dat je het regenweer van buiten helemaal vergeet. Prachtige setting die zowel de zoo van New York, de dieren in hun transportkisten als het oerwoud van Madagascar weergeeft. De kostuums zijn heel knap en zien er echt wel beter uit dan de Engelse versies uit 2018. Muzikaal is er niets verkeerds te zeggen, de nummers doen wat ze moeten doen, maar op ‘I like to move it’, zal er niet veel blijven nazinderen.

Wat decor, kostuums en belichting betreft, is deze musical alvast een voltreffer

Ook de cast is ronduit super. Ster van de avond is eigenlijk een kleinere rol, maar Mike Wauters zet King Julian zo overtuigend neer, dat hij en sidekick Maurice (Brent Pannier) vast en zeker veel (kinder)hartjes zullen veroveren! Wat geen afbreuk doet aan de anderen, want de wisselwerking tussen Leendert De Vis (Alex), Rogier Komproe (Marty), Elke Buyle (Gloria) en Florian Avoux (Melman) is spot on! Madagascar is een verhaal dat draait om vriendschap en laat dat tussen die vier net zo intens als het zomers gevoel naar de toeschouwers stralen. Een pluim ook aan Florian om Melman zo écht te maken.

Dan is er nog een vijfkoppig schitterend dansensemble. Zij spelen ontelbaar veel rollen, hebben menig kostuumwissels, zijn puppeteers en dansen de knappe choreo’s van Christian Celini. Sterk werk van het creatieve team om deze mensen zo goed en mooi te gebruiken. Mogen we niet vergeten: Jakob Verstichel. Hij brengt Mort op een steeds juiste manier tot leven en legt hiermee ook de vinger op de zere plek van deze voorstelling: de pinguïns. Het experiment met vier ingesproken (West-Vlaamse) pinguïn stemmetjes faalt volledig. De humor van deze vier poppen gaat volledig verloren, niet zozeer door het West-Vlaams, al zal de taalbarrière ook geen deugd doen, maar voornamelijk de abominabele komische timing. Leuk idee, maar het werkt niet. Wanneer je het vergelijkt met de reacties op Mort zie je een verschil van dag en nacht. Gelukkig zijn de intermezzo’s van deze gevleugelde zwemmers niet zo belangrijk voor het verhaal.

Maar al te dikwijls wordt een musical ‘feel good’ gedoopt. Hier is dat geen fabeltje, een feestje voor jong en oud, dat is Madagascar

Deze première van Madagascar was het ultieme bewijs voor de sterkte van deze musical. In een zaal die niet heel gastvrij meer lijkt te zijn voor theater en als kers op de taart een showstop van dertig minuten door loos brandalarm, zelfs dan staat deze show als een huis! De acteurs speelden na de onvoorziene break de pannen nog harder van het dak (als dat nog kon) en het publiek ging er losjes mee door. Maar al te dikwijls wordt een musical ‘feel good’ gedoopt. Hier is dat geen fabeltje, een feestje voor jong en oud, dat is Madagascar!

Madagascar speelt nog tot en met 11 april te Gent en Antwerpen. Meer informatie & tickets vind je op www.musichall.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier