Lotje; het nieuwsgierige heksje


Jeugdtheater Ondersteboven creëerde in 2012 al een kindermusical rond Lotje; het nieuwsgierige heksje. Dit figuurtje uit de boekjes van Lieve Baeten, spreekt al heel snel tot de verbeelding van de kinderen. Na hernemingen in 2013 en 2014 kwam er een pauze, maar op algemene aanvraag van culturele centra en scholen, doen Marjan De Gendt en Michaël Zanders er nog een tournee bij in 2017.

lotje

Ideaal voor kleutertjes

Lotje woont in haar hutje, een beetje buiten heksenstad. Wanneer ze buitenkomt op haar verjaardag, vindt ze er een cadeautje. Zeer leuk, ware het niet dat ze het niet open krijgt. De ‘doe-open-toverspreuk’ opent alles, behalve het pakje. Lotje besluit op zoek te gaan naar de heks die haar het cadeautje gaf en vliegt naar heksenstad.

Een zeer duidelijk herkenbaar gamma aan emoties wordt aan de kinderen voorgeschoteld: blijdschap, verdriet en boosheid

Het kleine museumtheater in Sint-Niklaas is een ideale locatie voor deze musical. Klein, gezellig en mooi uitgerust. Het mooie decor vult de scène op een evenwichtige manier met Lotje’s huisje aan de ene kant en aan de andere kant een hint van Heksenstad. De verbinding tussen beide kanten van de scène wordt gemaakt door een projectiescherm. Hierop staat constant de maan die in de boekjes eveneens een belangrijke functie heeft. Deze projecties stellen ook Lotje in staat om op haar bezem te vliegen.

lotje3

Deze kindermusical is ideaal voor de kleutertjes. De hele zaal zit vol en na een kleine acclimatisatie komen ze goed los en leven ze heel intens mee met Lotje. Een zeer duidelijk herkenbaar gamma aan emoties wordt hen voorgeschoteld: blijdschap, verdriet en boosheid. Lotje maakt het allemaal mee op een zachte manier. De ondeugende heksen uit heksenstad brengen veel grappige situaties met zich mee en houden het hiermee steeds luchtig. Marjan en Michaël zitten zeer goed in hun rollen, Lotje lijkt zo uit de boekjes te zijn gestapt en haar heksengegiechel maakt haar dadelijk sympathiek. Michaël is een machtige heksen-drievuldigheid, elke keer verschillend en zeer grappig.

Lotje lijkt zo uit de boekjes te zijn gestapt en haar heksengegiechel maakt haar dadelijk sympathiek

Deze musical is op maat geschreven voor alle kleutertjes; leuke muziek en interactie, zowel vocaal als in een heksendansje. Een mooi scala aan emoties houdt ze constant geboeid en de goede afloop zorgt voor een waar feestje bij de herneming van het dansje. Een aanrader voor alle kleutertjes!

lotje2

Lotje, het nieuwsgierige heksje toert doorheen Vlaanderen tot in april 2017. Meer info & tickets vind je op www.jto.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort