Liefde is…

‘Liefde is…’ Iedereen kent wel de cartoontjes met deze gelijknamige titel. Een koppeltje dat steevast een facet van de liefde illustreert. Geen idee of auteur Flavia Coste deze cartoons van buiten kende maar het theaterstuk dat ze rond een alledaags koppel met z’n alledaagse problemen neerpende, bereikt net hetzelfde als de collectie situaties van dat welbekende koppeltje: een lach, een traantje en een zeer warm gevoel!

Liefde Is…. Je amuseren in het theater

Liefde Is.. brengt je naar het knusse appartement van Tim en Charlotte. Ze zijn al dertig jaar een koppel en de dagelijkse sleur hakt er stevig op in. Tim vlucht in zijn werk en Charlotte in de schoenwinkels. Wanneer ze tijdens de zoveelste ruzie de onderbuurman te veel lawaai maken volgens de onderbuur, komt deze verhaal halen. Hij blijkt hen echter te kunnen helpen, al lijkt het allemaal een beetje “speciaal’…

Visueel klopt het plaatje en de acteurs krijgen alles aangereikt om zonder problemen het publiek mee te sleuren

Om met z’n drieën deze komedie gedurende twee goedgevulde helften zonder verzwakken op het podium te zetten, moet je wel van goeden huize zijn! Dat zegt dadelijk alles over het acteurstrio want het tempo dat zij blijven aanhouden is verschroeiend. En het werkt zeer goed, de meest gereserveerde toeschouwer moet hier gewoon ook lachen! Anne Mie Gils kan je met een gerust gevoel ongeveer alles voor de neus leggen; zij speelt het met aandacht voor het personage en weet je ook nu weer mee te slepen. Frank De Kaey is als een vis in het water in een typische Franse komedie en kan je dan een extraverte diva of een hongerige begrafenisondernemer laten neerzetten, het klopt telkens. Christian Celini is een zeer leuke verrassing in deze Liefde Is.. In deze komedie, met een heel hoog tempo en zeer veel tekst, weet hij zich mooi staande te houden naast Frank en Anne Mie. Hij zet zijn “Doctor Love” heel consequent neer zodat er een hecht team staat te spelen, een team waarvoor regisseur Theo Van Baarle zeker ook een pluim verdient.

Wederom valt er op het decor en de belichting niets aan te merken. Visueel klopt het plaatje en de acteurs krijgen alles aangereikt om zonder problemen het publiek mee te sleuren, tot keukenkasten vol met schoenen toe! Ook de vertaling (door Frank De Kaey) houdt de komische kwaliteit hoog. Er zijn ‘lokale’ elementen ingebracht die lachmomenten toevoegen wat het geheel enkel sterker maakt.

Liefde Is.. je amuseren in het theater, dit werkt ontspannend, helend en zalvend

Liefde Is.. theaterstukken van dit niveau naar het publiek brengen. Liefde Is.. naar deze stukken gaan kijken, met of zonder geliefde, herkenbare situaties zijn er bij de vleet zodat je iets hebt om over te praten. Maar Liefde Is.. je amuseren in het theater, dit werkt ontspannend, helend en zalvend. Je komt buiten als een beter mens.

Liefde Is.. speelt nog tot en met 3 april in het EWT te Deurne. Meer informatie & tickets via www.ewt.be

Door Patrick Defort

Foto’s: Goele Bormans