Leven Over Leven

’t Groen Gras brengt hun eerste muziektheaterproductie Leven Over Leven in een regie van David Verbeeck. Een verhaal waar je je in kan vinden, maar dat tegelijk enorm ver van je bed ligt.

Herkenbaar en actueel

Het verhaal begint met een homokoppel dat een einde maakt aan hun relatie. Hierna draait de tijd letterlijk terug en ziet het publiek hoe het allemaal begon, en met welke problemen deze twee mannen te maken hadden. Zo maakt de ene geen tijd voor de andere en is de andere te veel met zichzelf bezig. Het zijn situaties waarin iedereen zich kan vinden in een relatie. Toch is het duidelijk dat één van de twee met een probleem te kampen heeft: een psychische ziekte. We zien de mooie momenten in de relatie, maar meer en meer nemen de ruzies de overhand. De tijd blijft doortikken, en door een gebrek aan de juiste communicatie sluit de voorstelling met een ringcompositie af, en ontdekt men wat de ziekte is van de man in kwestie. Zo kaart ’t Groen Gras een actueel gegeven aan waar zeker moet over gesproken worden, maar dat niet vaak gebeurt. Knap dat dit hen niet tegenhoudt.

Het decor is simpel, maar dit zorgt er juist voor dat de aandacht zich op het spel vestigt. Alle noodzakelijke zaken zijn aanwezig en elk element dat eerst vreemd lijkt te zijn, wordt later gebruikt. Door een piano op de set te plaatsen ziet het publiek ook de pianist aan het werk. Dit is leuk voor het publiek, want dit wordt normaal gezien zelden gedaan. Ook versterkt dit het contact tussen de twee acteurs en de pianist: Adi Mehic.

Wat bijblijft is het mooie verhaal dat zeer herkenbaar en actueel is

Reuben De Boel, die de rol van de man speelt met de psychische beperking, zet een zeer mooie prestatie neer. Hij blinkt uit in zijn zang, en zeker met zijn zelfgeschreven nummer. Het publiek geniet van zijn enthousiasme en zeker in zijn durf. Jeroen Logghe, die de andere man speelt zet een fantastische acteerprestatie neer. Zijn gevoel voor ritme in zijn taal en pauzes waar nodig zijn enorm goed gehanteerd. Ook de blending tussen hem en Reuben De Boel is indrukwekkend. De samenwerking tussen deze acteurs is indrukwekkend.

Wat bijblijft is het mooie verhaal dat zeer herkenbaar en actueel is. De productie kaart een onderwerp aan dat vaak wordt gemeden, dus knap dat dit hen niet afschrikt. Hopelijk wordt dit vervolgd. Dit duo is nog lang niet uitgespeeld. Meer informatie vind je via  www.tgroengras.be/levenoverleven

Door Amber Degeest

Foto’s: ’t Groen Gras