Laure Campion

Festival Bruxellons zet de musical Sunset Boulevard op de planken. Speciaal aan deze voorstelling is dat deze wordt uitgevoerd in openlucht, dat deze voor het eerst in het Frans wordt uitgevoerd met Nederlandse ondertiteling, én dat er een live orkest is. Musical Vibes kreeg de kans om te praten met de dirigente van het 18-koppig orkest: Laure Campion.

Intensiteit creëren

Is het de eerste keer dat je dirigente bent van een orkest?

Dit is de eerste keer. Ik ga het nuanceren: ik ben al dirigente geweest voor kleine musicalorkesten, maar van achter de piano. Dat noemen ze een musical director. Dit was dus een grote uitdaging: twee weken voor de première ben ik ingesprongen, en nu sta ik hier (lacht).

Had je veel stress?

Ik had veel stress voordat ik zei dat ik het effectief ging doen. Ik had wel 24 uur nodig voordat ik ja zei op de vraag: Laure, zou je het zien zitten? Omdat ik alles wilde wegen: het feit dat ik het nog nooit gedaan heb, dat ik geen ervaring heb in slagtechniek, en al die opleidingen die daarvoor aangewezen zijn. Ik had wel vertrouwen in het feit dat ik de musical en de muziek kende. Ik heb me dan voorgenomen dat ik het met die kennis wel zou redden. Daarna heb ik twee volle dagen gestudeerd van acht uur ’s ochtends tot twee uur ’s nachts om te zien hoe ik de kennis van de muziek kon overbrengen naar andere mensen. Mijn man is dan die twee dagen met de kindjes bezig geweest.

Je geniet er nu wel van?

Nu zeker wel. Vanaf het moment dat ik ja heb gezegd, ben ik er compleet voor gegaan. Ik ben gewoon gesprongen, gezwommen, en de mensen hebben mij compleet gevolgd. Samen hebben we een hele lange weg afgelegd op heel korte tijd. Mijn eerste dag voor het orkest was van tien uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds. Iedereen is blijven zitten zonder zagen, dus ik veronderstel dat het wel gewerkt heeft en dat iedereen vertrouwen had in het feit dat ze hard moesten werken, dat we nog een lange weg moesten afleggen, maar dat we het zagen zitten.

Ik denk dat de grootste meerwaarde van een musicalorkest het gevoel is dat het teweeg brengt

Wat is er speciaal aan dit orkest?

Het is een redelijk groot orkest voor een musical: achttien muzikanten. Er zitten ook vier keyboards bij, dus dat is wel redelijk speciaal. Meestal zijn het er twee, maximum drie. Hier zijn het er vier om de volheid die de muziek van Andrew Lloyd Webber vraagt, te creëren. Dus extra strijkers, extra blazers vooral, hier en daar een harpopvulling, en fantastische hobolijntjes die je toch niet kan vervangen in de keyboards maar die er toch zijn (lacht). Dat is het meest speciale aan dit orkest.

Wat is de meerwaarde van een live-orkest?

Heb je een lange interview pagina (lacht)? Ik denk dat de grootste meerwaarde van een musicalorkest het gevoel is dat het teweeg brengt. Voor de zangers is dat het feit dat je elke avond iets anders kan brengen. Je kan elke avond op je gevoel afgaan, en het orkest zal je wel volgen. Je kan elke avond je personage en je intensiteit opnieuw creëren. Dat is wat een live-orkest kan en een tape absoluut niet: die wordt gewoon opgezet, en je moet gewoon ervaren wat er je wordt gegeven. Ik denk dat het speciale is dat er elke avond een nieuw gevoel wordt gecreëerd met een live-orkest, en niet gewoon op een knop wordt geduwd voor de muziek.

Wij zijn hier één grote familie, wij werken samen aan één productie

Nog een laatste vraag: wat is er uniek aan deze Sunset Boulevard?

Ten eerste is het de eerste Franstalige versie die er gespeeld wordt. Dat is al uniek op zich: je moet een beetje zoeken met vertalingen. Wat er hier ook speciaal is, is dat er zo’n mooie versmelting is met de Vlamingen, de Franstaligen, en de Fransen. Het zijn verschillende nationaliteiten bij elkaar. Wij zijn hier één grote familie, wij werken samen aan één productie. Er is geen Belgische politieke verdeeldheid: Vlamingen ijveren naar hun plaats, naar hun Vlaamse roots, en de Franstaligen die zeggen: Nee, ik wil geen Nederlands praten (lacht). Iedereen probeert, iedereen is open. We proberen, en we lachen dan met elkaar. Dat is super. Iedereen vertrouwt elkaar ook. Dat is wel uniek aan deze productie. Het is ook een fantastische musical!

Sunset Boulevard speelt nog tot en met 31 augustus op het Festival Bruxellons. Meer informatie en tickets vind je op www.bruxellons.be .

Door Amber Degeest

Foto’s: Patrick Defort