Kursaal Oostende pakt uit met grootste moduleerbare concertzaal van België

Kursaal Oostende zal naast zittende zaalshows vanaf 2026 ook staande pop- en rockconcerten kunnen organiseren. Om die ambitie waar te maken investeert het samen met de Vlaamse overheid, de provincie West-Vlaanderen, de Stad Oostende en Bouwheer NV EKO 25 miljoen euro in de concertzaal. Door een nieuw dynamisch vloerplan zal de capaciteit van het bestaande auditorium verhoogd kunnen worden naar een capaciteit van meer dan 3.000 personen waardoor Kursaal de grootste concertzaal wordt ten westen van Brussel en Antwerpen.

Daarnaast zal het comfort voor beurzen, conferenties en banketten aanzienlijk verhogen. Het imposante raam aan de zeezijde wordt onderdeel van de zaal en krijgt zo een invulling zoals architect Leon Stynen het voor ogen had. Met deze ingreep vertaalt Kursaal Oostende haar ambitie om enerzijds ook een jonger publiek aan te trekken en mee een speler te worden in de internationale concertkalender. Tijdens de werken blijven de andere zalen van Kursaal Oostende gewoon open. De werken starten in oktober van dit jaar.

Kursaal Oostende is sinds 1953 een iconische plek en bekend als architecturale parel van architect Leon Stynen. Door de jaren heen werd het gebouw verschillende keren gerenoveerd en gerestaureerd. De grandeur van weleer bleef al die tijd bewaard. Maar om de zaal in lijn te krijgen met de ambities die Kursaal Oostende heeft, is een grondige renovatie van de concertzaal nodig.

“Jaarlijks ontvangen we meer dan 250.000 bezoekers in onze prachtige zaal. In het verleden moesten we echter regelmatig interessante artiesten laten passeren die enkel voor een staand publiek wilden optreden. Toen we een moduleerbaar zaalsysteem ontdekten zijn we onmiddellijk aan de slag gegaan om te zien hoe we dit konden inpassen in onze bestaande infrastructuur. Het bleek voor ons gamechanger te zijn, zo zullen we de ene dag een concert kunnen organiseren voor een zittend publiek en de volgende dag een rockconcert voor een staand publiek. We behouden dus niet alleen het comfort van vandaag maar hebben er een paar bijkomende troeven bij.” – Peter Craeymeersch, directeur Kursaal Oostende.

Meer dan 3.000 concertgangers

De grootste veranderingen zullen zich onder het vloeroppervlak bevinden. Daar worden nieuwe technieken geïnstalleerd die ervoor zullen zorgen dat de zaal een multifunctioneel karakter krijgt. Dankzij mechanische liften onder de zaal, zal de hele zaaloppervlakte, inclusief het podium, in hoogte verstelbaar zijn, onafhankelijk van elkaar. De rode stoelen zullen via de vloer kunnen verdwijnen. Op die manier kan de hele zaal in een mum van tijd aangepast worden op maat van het evenement. Zo kan de zaal op gelijke hoogte gebracht worden van het podium – waardoor je een prachtig zicht hebt op het strand en de zee -, of omgekeerd.

Hierdoor krijg je een gigantische vloeroppervlakte van 1.700 vierkante meter en een concertzaal waar meer dan 3.000 concertgangers zullen kunnen genieten van een optreden in een state of the art zaal. Door dit hoogtechnologische snufje heeft Kursaal Oostende meteen een Belgische primeur beet. Het wordt de grootste zaal van België die op deze manier van indeling zal kunnen veranderen.

“Die troeven situeren zich ook in het B2B segment. Want in de verschillende opstellingen die we kunnen toepassen zullen we in het huidige auditorium niet alleen grote banketten kunnen organiseren, maar ook beurzen, en breiden we onze capaciteit voor congressen uit. Dit alles met een prachtig zicht op zee, wat de beleving nog aantrekkelijker zal maken.” – Gwen Nys, Adjunct-Directeur Kursaal Oostende.

De werken in de concertzaal zullen twee jaar duren en starten in oktober van dit jaar, gedurende die periode zal enkel het auditorium gesloten zijn. De andere zalen van het Kursaal blijven in de periodes waar de werken het toelaten open voor evenementen.