Kristine Valdresdatter

In tijden waarin de filmwereld gekenmerkt wordt door groot-groter-grootst en luid-luider-luidst, grijpt muzikale duizendpoot Pol Vanfleteren terug naar de stille film. Al voor het tweede jaar op rij snuisterde hij in het rijke verleden van dit aparte filmgenre. Het doel? Film brengen zoals het vroeger altijd gedaan werd, namelijk live begeleid op de piano.

De stille film spreekt

Dit jaar koos Pol voor de Noorse kaskraker Kristine Valdresdatter. Volledig met de grond gelijkgemaakt door de pers, maar geliefd bij het grote publiek. De film van Rasmus Breistein uit 1930 was ook meteen de laatste stille film ooit gemaakt in Noorwegen.

Ondanks het feit dat er in de stille film niet gesproken wordt, spreekt elk beeld voor zich. De focus ligt volledig op datgene wat je ziet, waardoor je meer respect krijgt voor hetgeen er getoond wordt. Geen overbodige details en langgerekte scènes, waar de hedendaagse film zich wel eens schuldig aan durft te maken, wel integendeel. Elk beeld is onontbeerlijk. En als die beelden dan ook nog eens live ondersteund worden door het pianospel van Pol Vanfleteren, vloeit alles mooi samen. Wanneer nodig wordt de spanning gaandeweg opgebouwd, maar toch wordt er ook voldoende ruimte gelaten om de stilte te laten spreken. Een moeilijke evenwichtsoefening dus, zeker als je weet dat Pol de hele film lang improviseert.

Wie Pol graag eens aan het werk wil zien kan komende donderdag 14 juni terecht in Veilinghuis Bernaerts, voor deze gelegenheid omgebouwd tot een cinema. Op het programma staat The Undesirable, een film uit 1914 van Michael Curtiz, een Hongaarse filmregisseur die later in Hollywood furore zou maken met Casablanca. Deze unieke film start om 20h15 in de Verlatstraat 20 te Antwerpen. Tickets aan 18 euro (12 euro voor studenten) zijn te verkrijgen via concerten@bernaerts.be of via overschrijving op rek.nr. BE64 1112 5123 5552 met vermelding: Bernaerts Platformconcerten, Pol Vanfleteren. Een aanrader!

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Patrick Defort