Klep Toe!

Een nieuw seizoen kunnen starten met een primeur en dat met de volle overtuiging dat het een wereldcreatie is, kan niet anders dan een explosie van trots teweeg brengen bij een theaterhuis. Bij EWT, hoe dan ook al garant voor een gezellig avondje theater, vliegen ze er dan ook direct in met opgestroopte mouwen en brengen ze het nagelnieuwe stuk Klep Toe! van Jack Staal. Niet voor het eerst voert EWT een stuk op van deze “ancien” in Vlaams theaterland. Dat is al vaker gebeurd, en telkens met groot succes, maar de verwachtingen zijn hooggespannen want een primeur is altijd iets apart. 

Voltreffer van formaat

Het verhaal speelt zich af in een Duits petrochemisch bedrijf, in de haven van Antwerpen. Jefke Vleugels is ploegbaas en zijn ploeg bestaat uit een bont allegaartje havenarbeiders die hem het leven niet altijd even gemakkelijk maken. Swa Smeulders, Antwerp-supporter in hart en nieren, ADHD-er avant-la-lettre, is niet direct de slimste van de bende, Nadia Fimmers, vorkliftchauffeur, staat meer dan haar mannetje in de macho-wereld. Bruno Van Den Brand, vakbondsfanaat en man van “kalm-aan-kan-geen-kwaad” aast stiekem op de job van Jefke. Micki Dobbelaars is meer afwezig dan present maar bereidt zich wel voor op een nieuwe carrière. De directeur, Jean-Claude Braakman, is een jonge kerel die alleen oog heeft voor de productiviteit en voor zijn knappe secretaresse, Vanessa De Tremmerie. Tenslotte hebben we de Poolse interim, Pjotr Tomaszewski, die wordt ingeschakeld om alsnog de targets te halen. Wanneer uit het Duitse hoofdkantoor het bericht komt dat er een dringende herstructurering staat te gebeuren met één ontslag tot gevolg, vallen alle maskers af en wordt het ieder voor zich.

Gebracht door een cast met geweldig veel goesting en enthousiasme

Het seizoensprogramma van EWT ziet er weer veelbelovend uit, en met deze opener hebben ze inderdaad een voltreffer van formaat. Gebracht door een cast met geweldig veel goesting en enthousiasme, én met enkele nieuwe gezichten, althans wat het EWT betreft want we kunnen moeilijk zeggen dat Anne Van Opstal en Nick Thyson onbekenden zijn. Hilarisch stuk waarbij de persoonlijkheden van de personages zodanig worden uitvergroot dat ze al grappig zijn op zich. Cynisch stuk waarbij het harde leven op de werkvloer wordt getoond, de dunne lijn tussen vriendschap en rivaliteit, het opzij zetten van normen en regels voor cijfers en winst. Verfrissend stuk, alleen al omdat het niet de zoveelste deurenkomedie is, maar ook omwille van de frisse humor. De kans is groot dat je telkens als je het stuk ziet terug nieuwe dingen ontdekt, want de woordspelingen en grappen volgen elkaar in razend tempo op.

Vooral Marc Verbruggen zet een memorabele Swa Smeulders neer en legt de zaal meermaals plat, zowel met zijn tekst als met zijn mimiek. Bewonderenswaardige tekstkennis trouwens, zo niet een kei in improviseren. De eeuwig jong blijvende Ann De Winne gooit een mannelijk trekje in de strijd met haar personage van de lesbische Nadia Fimmers en doet dat in een quasi feilloos West-Vlaams. Door Van Boeckel zet een heel geloofwaardige ambetante Bruno Van Den Brand op scène en schuwt geen schokkende en discriminerende uitspraken. Dirk Bosschaert, alias Jefke Vleugels is als ploegbaas te braaf voor deze wereld en al zeker voor zijn bende ongeregeld. Je krijgt er zowaar medelijden mee.

Hilarisch stuk waarbij de persoonlijkheden van de personages zodanig worden uitvergroot dat ze al grappig zijn op zich

Mathias Daneels speelt op onnavolgbare wijze de directeur. Het type aan wie je moeilijk nee kunt zeggen, ook al wil je niets liever. Anne Van Opstal mag haar schoonheid ten volle gebruiken, maar toont met Vanessa De Tremmerie dat ze naast een goede zangeres ook een flinke dosis acteertalent heeft te bieden. Nick Thyson tenslotte krijgt het als Pjotr Tomaszewski niet cadeau. De jonge Pool moet namelijk één en ander incasseren van zijn collega’s, zowel verbaal als fysiek. Nog een kleine maar niet te verwaarlozen vermelding naar de mensen van het decor. Schitterend werk, met heel veel oog voor detail!!

Niet te missen en niet uit te stellen, want in november staat er reeds een nieuwe productie op de planning. Klep Toe! is nog tot en met 20 oktober te zien in het EWT te Deurne. Meer informatie & tickets vind je op www.ewt.be.

Door Jean Paul De Corte

Foto’s: EWT