Kerstmis den boom in

Met Kerstmis den boom in lanceert de Sven De Ridder Company een interessante denkpiste in deze kerstperiode. Smijt daarbij een mysterieuze, zatte Kerstman, een ex-K3tje en een jongedame met baby en je hebt een smakelijke komedie om tijdens deze donkere winteravonden eens goed te gaan lachen!

Om van te snoepen!

Cisse houdt niet van Kerstmis. Traditioneel gaat hij uit eten met zijn echtgenote Charlotte, maar dit jaar wil hij het aangename aan het nuttige koppelen: ze gaan eten bij zijn baas. Daar kan hij dan lobbyen om een nieuwe positie te krijgen en dat vindt hij veel belangrijker dan die stomme Kerst. Charlotte vindt dat idee maar niets en wanneer ze toch naar het diner gaan vertrekken vallen er enkele onverwachte gasten binnen: een zatte kerstman (die valt buiten in de sneeuw en moeten ze binnendragen), een jeugdvriend en een knappe jonge vrouw met véél bagage en een baby. Maar niemand is uiteindelijk wie of wat hij lijkt te zijn.

Kerstmis den boom in is een creatie van twee komische reuzen. Sven De Ridder en Brik Van Dyck weten als geen ander hoe ze een moderne komedie moeten opbouwen

Het decor dat de volledige scène van de Rode Zaal inneemt, is indrukwekkend. Er wordt met de nuttige ruimte gegoocheld en de woonkamer van Cisse en Charlotte lijkt weggelopen van een veel groter podium. Een zitbank met salontafel, een bar met champagnefles, een ingebouwde kast, een trap met overloop naar de verdieping en twee vensters met dwarrelende sneeuw maken het geheel af (al doen we dan de prachtige posters aan de muren en de kerstboom oneer aan). Alles wordt puik belicht en ook de enkele uitstapjes in de zaal zelf worden prima in licht gezet.

Sven De Ridder heeft een sterke cast samengebracht voor deze komedie. Samen met spitsbroeder Brik Van Dijck vormt hij de vaste kern met een ijzersterke komische timing. Luc Verhoeven speelt kerstman Jean met elk nodig nuanceverschil zodat hij ieders sympathie snel wint. Jasmine Jaspers toont wederom dat komedie haar ding is en vindt in Kristel Verbeke een leuke en onverwachte zangpartner. Kerstmis is nu eenmaal dé tijd van The Sound of Music. Kristel Verbeke overtuigt voor haar eerste theaterstuk met een mooie natuurlijke présence. Ze is de minst ervaren op het podium, maar mag gerust tussen de vier anderen staan!

Vreemde situaties, personages met een twist en een strak aangehouden tempo vormen het recept

Kerstmis den boom in is een creatie van twee komische reuzen. Sven De Ridder en Brik Van Dyck weten als geen ander hoe ze een moderne komedie moeten opbouwen. Vreemde situaties, personages met een twist en een strak aangehouden tempo vormen het recept. Het leuke aan deze voorstelling is dat je door de auteurs door ontelbaar veel details op het verkeerde been wordt gezet. Het houdt je op je qui-vive van het begin tot het einde! Zet daarbij goede acteerprestaties en je hebt een kerstkomedie om van te snoepen!

Kerstmis den boom in speelt nog tot en met 5 januari 2020 in het Fakkeltheater in Antwerpen en op 12 en 17 januari en Heist op den Berg en Geraardsbergen. Meer info & tickets op www.svenderiddercompany.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort