Kamp Delta

The Singing Factory is al enkele jaren een vaste waarde in het Vlaams musicallandschap. Met eigentijdse, zelf opgezette producties, doen zij wat velen niet meer durven: springen in het onbekende en hopen dat iedereen mee is. Dat lukt, tot op heden, wonderwel.

Originele productie van eigen bodem

Kamp Delta neemt de toeschouwer mee naar 2099. De wereld hoe iedereen die kent, is 8 jaar eerder vergaan en een dertigtal jongeren leven in een soort commune, kamp Delta, samen. Zelfverklaard leider Jax, gespeeld door Lisa-actrice Femke Verschueren, houdt haar jongeren angstvallig binnen de muren van het kamp omdat het buiten gevaarlijk is en er volgens haar niemand meer in leven is. Als op een dag toch drie onbekende gezichten de ingang van kamp Delta bereiken, komt alles waar kamp Delta de voorbije 8 jaren in geloofde op de helling te staan.

De toekomst van de Vlaamse musical is alvast verzekerd

Qua originele insteek kan het verhaal wel tellen. Nog niet vaak werd er in Vlaanderen een apocalyptische musical gemaakt. Script, muziek én regie zijn van de hand van Wanne Synnave, kind aan huis bij The Singing Factory, maar nu pas waagde hij zich voor het eerst zelf aan de muziek. Lucas Heytens arrangeerde en Charles Vanden Broucke werd de muzikaal leider van het live-orkest. Die deden het zo goed op de première dat ondergetekende pas doorhad dat de muziek live werd gespeeld, toen de 7 koppige band het applaus in ontvangst kwam nemen op het podium. Alleen jammer van enkele ’tuut- en fluittonen’ tijdens de voorstelling en de soms vlakke audiomix van vocals en muziek, waardoor de verstaanbaarheid niet altijd optimaal is.

Af en toe krijg je The Walking Dead vibes van het decor. Met schuttingsplaten, stellingen en camouflagemateriaal wordt zo goed en zo kwaad als kan een industriële vibe over de musical gegoten. Op het podium zijn beige en kaki de basiskleuren. Al is het niet volledig duidelijk waarom alle acteurs er een unieke schminkstijl op na houden op hun gezicht. De overwegend zwarte strepen en camouflage make-up worden niet gekaderd in het verhaal en verliezen daarom hun meerwaarde.

In Kamp Delta krijgt Femke Verschueren de hele zaal stil met een loepzuivere solo. Méér van dat!

Naar de acteurs dan want, zoals we gewoon zijn van The Singing Factory, staan er steeds zeer getalenteerde en gemotiveerde amateurs op de bühne. Al doen we daarmee de hoofdcast oneer aan. Veel van de jongeren deden reeds ervaring op in het professionele circuit en dat merk je. Zeer weinig valse noten, goede samenzang, alleen af en toe oppassen met overdreven acteren. Niet elke zin van een musicalscript moet getormenteerd en dramatisch klinken. De jeugdige cast kreeg de ondersteuning van de al even piepjonge Femke Verschueren. De 22-jarige actrice verdiende reeds haar strepen als actrice in de VTM-telenovelle Lisa en dat ze een sterk staaltje kan zingen, bewees ze als kind al toen ze in 2011 voor België naar het Junior Eurovisiesongfestival ging met het aanstekelijke nummer ‘Een kusje meer’. In Kamp Delta krijgt ze de hele zaal stil met een loepzuivere solo. Méér van dat, Femke!

Kamp Delta is een mooie voorstelling waarin jongeren centraal staan. De toekomst van de Vlaamse musical is alvast verzekerd.

Kamp Delta is nog tot en met 13 november te zien in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Meer informatie & tickets via singingfactory.be.

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Wendy de Noier