Juvat Westendorp

Juvat Westendorp schitterde in 2011 niet alleen door zijn danskwaliteiten in So You Think You Can Dance, maar evenzeer door zijn positieve boodschap. Dat viel ook in de smaak bij televisie makend Nederland en al snel bouwde hij een carrière op het kleine en het grote scherm uit. Met de eerste Studio 100 film Nachtwacht: De Poort Der Zielen, zal hij ook in Vlaanderen te zien zijn. Hij zal er de rol van Gideon vertolken. Musical Vibes sprak met hem.

Een hele positieve vibe

Wat zei De Nachtwacht jou voor je aan de film begon?

Ik had geen idee! Ik werd gebeld of ik een rolletje wou spelen in De Nachtwacht. Nou wat voor een belletje doet dat rinkelen? Nachtwacht, dat kan van alles zijn, maar het zal wel iets creepy zijn! En dat klopte uiteindelijk ook. Ik wist nog niet dat het om een kinderfilm ging. Toen kreeg ik het script toegestuurd en ik was meteen gewonnen. Het is een ontzettend leuk script, heel spannend. Met de regisseur heb ik al eerder gewerkt in een Nederlandse serie. Daarom hoefde ik eigenlijk zelfs niet na te denken.

Je komt dan terecht in een duister decor, hoe is dat om in te werken?

Ja, geweldig toch. Het blijft natuurlijk een filmset en het is inderdaad creepy, maar de sfeer is hartstikke leuk. Dat vind ik toch het allerbelangrijkste. Ik heb hele leuke collega’s ontmoet. Het is mijn eerste project in België en ik vind het heel fijn om met Vlamingen te werken. Zowel cast als crew zijn heel tof en vriendelijk en dan maakt zo’n creepy decor niet veel uit, de mensen maken het gezellig!

Ik ben niet iemand die een vijf- of tien-jaren plan heeft, ik laat het eerder wat op me afkomen

De meeste mensen kennen je misschien nog van So You Think You Can Dance, maar je hebt al meer leuke dingen gedaan?

Ja, na SYTYCD in 2011, dat uitgezonden werd op RTL in Nederland en op VTM in België, ben ik nagenoeg direct gevraagd om een rolletje te spelen in een serie. Dat was dan meteen mijn eerste acteerervaring. De regisseur van die serie had me ook in SYTYCD gezien en wou me er heel graag bij. Zo ben ik eigenlijk dat wereldje ingerold en ben ik nu al zes jaar aan het spelen. Na die serie in 2012, mocht ik dan een ziekenbroeder spelen in een serie, weer met dezelfde regisseur. In 2015 heb ik dan Goede Tijden, Slechte Tijden gedaan en vorig jaar De Spa, ook een serie. Enkele films heb ik ook gedaan, Onze Jongens, Tuintje In Mijn Hart. Minder bekende films in Vlaanderen, maar ik ben gewoon in een tof traject terechtgekomen waar ik mijn grote passie, dans, kan combineren met mijn andere passies; acteren, presenteren. Ik mag, denk ik, heel blij zijn hoe het allemaal is verlopen. Ik ben niet iemand die een vijf- of tien-jaren plan heeft, ik laat het eerder wat op me afkomen. Als ik iets goed vind voelen, dan wil ik het wel proberen. Soms lukt het dan, soms niet. Maar meestal lukt het wel en dan ben ik dankbaar dat ik het kan doen.

Samen moet je het maken en dat geldt voor de acteurs, maar ook voor de mensen die hier het licht opbouwen, de regisseur en de cameramannen

Een van je collega’s heeft een vergelijkbaar traject gevolgd. Hoe goed kende je Giovanni al?

Nou, ik wist wel wie hij was, want ook in Nederland is hij bekend. Ook binnen de danswereld is hij natuurlijk gekend. Maar eigenlijk hadden we elkaar nog nooit gezien voor we elkaar hier op de set leerden kennen. Dat klikte meteen goed. Ook omdat hij inderdaad een soortgelijk traject heeft gedaan. Maar daarbuiten klikte het ook meteen met de andere acteurs hoor, Ik kan het heel goed vinden met Louis Thyssen en Céline Verbeeck. Eigenlijk voelde het voor mij vanaf dag één dat ik thuiskwam in een heel warm bad. Dat is heel fijn, want ik geloof heel erg in het gegeven dat als alle randomstandigheden goed zijn, je dan het beste uit jezelf kan halen. Ik geloof zelf niet heel fel in een grote prestatiedruk en collega’s die een hele hoge eigendunk hebben. Samen moet je het maken en dat geldt voor de acteurs, maar ook voor de mensen die hier het licht opbouwen, de regisseur en de cameramannen. Werkelijk iedereen heeft zijn steentje bij te dragen. Ik mag zeker de setdressers en de mensen van de kostuums niet vergeten, als je ziet hoe we er hier allemaal prachtig bij lopen, die mensen verdienen ook een complimentje! Samen maak je het en ik denk dat iedereen hier een hele positieve vibe heeft.

Als ze jou bellen voor een tweede Nachtwacht-film?

Dan ben ik er! Ja, zeker weten! Als al het werk in België zo is als dit, dan ben ik hier veel vaker te vinden!

Nachtwacht: De Poort Der Zielen is in de bioscopen te vinden vanaf 12 december in Vlaanderen en vanaf 19 december in Nederland. Meer informatie vind je op www.studio100.com.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort