Josje Huisman


De cast van Beauty and the Beast is momenteel volop aan het repeteren, want over minder dan een maand gaat de Disney-klassieker al in première. Op vrijdag 18 november werd voor de pers alvast een eerste toonmoment gehouden en de castleden officieel voorgesteld. Musical Vibes sprak met Josje Huisman, die in de huid zal kruipen van Belle. Een echte droomrol, aldus Josje.

Belle en het Beest in een nieuw, technisch jasje

Voor veel acteurs is spelen in een Disney-musical iets wat op hun verlanglijstje staat. Hoe zit dat bij jou?

Disney speelt, denk ik, in ieders leven een grote rol. Er zijn heel veel fantastische films uitgekomen en gelukkig werden daar ook heel mooie musicals van gemaakt. Het is ook een stukje nostalgie. Iedereen, jong en oud, kent de liedjes, dus het is fijn om in zo’n productie terecht te komen. Dan voel je je een beetje thuis.

josje2

Wat heeft het verhaal van Beauty and the Beast voor jou betekend in je jeugd? Was het een van je favoriete films?

Ja, absoluut. Al is het wel zo dat je als kind misschien nog niet meteen heel de boodschap goed begrijpt. Niet dat ik de film niet begreep, maar in Disney verhalen schuilt meestal ook een achterliggende boodschap. Het liedje dat Maurice samen met zijn dochter zingt, bijvoorbeeld, gaat over het feit dat mensen iets dat ze niet kennen raar vinden. Dat is helemaal waar. Tussen alle sprookjeselementen in het verhaal door worden er dus ook enkele boodschappen meegegeven. Dat maakt het zo leuk.

Wat is volgens jou de belangrijkste boodschap van Beauty and the Beast.

Dat schoonheid vanbinnen zit. Punt. Een erg mooie boodschap!

Ons spel is zeer afhankelijk van techniek, je moet bij de les blijven en goed kunnen timen

De musical wordt omschreven als een totaalspektakel. Wat mogen we ons daarbij voorstellen?

Dat alles vrij groots wordt aangepakt. Het publiek zit echt rondom het podium. Het decor zit boordevol technische snufjes en heeft de vorm van een grote roos. Verschillende decorstukken komen ook gewoon vanuit de lucht naar beneden. De choreografieën zijn heel vernieuwend en de kostuums werden hermaakt. Het bekende verhaal van Belle en het Beest werd dus in een volledig nieuw, technisch jasje gestoken.

josje3

Hoe intensief is het om in zo’n grootse setting te spelen?

Zeer intensief. Je moet goed bij de les blijven en goed kunnen timen. Soms moet je al opkomen wanneer de vorige scène nog bezig is om op tijd op de juiste plek te geraken. Verder moet je ook zien dat je verstaanbaar blijft en opvalt in zo’n groot geheel.

En dan moeten de echte repetities in Gent, met decor, nog beginnen.

Klopt. We zijn nu op ware grootte aan het repeteren hier in Antwerp Expo en volgende week verhuizen we naar Gent. Ons spel is zeer afhankelijk van techniek en dus vermoed ik dat er nog wel wat aanpassingen zullen moeten gebeuren. Het wordt nog een heel pittige rit. Ik denk dat iedereen best op tijd kan gaan slapen de komende weken (lacht).

Ik vergeet soms dat ik de hoofdrol speel, ik vind dat ik eerder een schakel ben in het geheel.

Jij speelt de rol van Belle in de allereerste musicalproductie van Marmalade, waar overigens heel veel reclame rond wordt gemaakt. Beginnen de zenuwen nu niet stilaan te komen?

Ik vergeet soms een beetje dat ik een grote rol heb. Laatst zag ik een artikel over de productie waar de zinnen ‘Josje als Belle in de hoofdrol’ en ‘alle ogen zijn op haar gericht’ in stonden. En toen besefte ik pas écht dat ik een hoofdrol heb. Ik heb eerder gewoon het gevoel dat we dit stuk maken met iedereen erbij. Zonder de rest stelt het verhaal niks voor. Als je met zovelen aan het repeteren bent, heb je echt het gevoel dat je allemaal samen aan iets groots aan het werken bent. En dat is een fijn gevoel. Ik vind dus dat ik eerder een schakel ben in het geheel en op die manier probeer ik de zenuwen een beetje in te tomen. Natuurlijk zal ik zenuwachtig zijn, maar dat hoort erbij.

Het is misschien de eerste keer dat ze zoiets aanpakken, maar Marmalade durft echt groot te denken

Marmalade koos meteen voor grote namen, zowel in cast als creatives. Dat kan niet anders dan spectaculair worden.

Inderdaad. De hoofdcast en het ensemble zijn geweldig. En er doen ook dansers uit So You Think You Can Dance mee. Marmalade durft dus echt groot te denken. Het is misschien de eerste keer dat ze zoiets aanpakken, maar ze weten wel wat ze doen. Ze weten exact welke mensen ze erbij betrekken en dat geeft mij heel veel vertrouwen in deze productie.  

Veel succes!

beauty1

Beauty and the beast is vanaf 10 december de zien in Flanders Expo Gent. Voor meer informatie en tickets kan je terecht op www.beautyandthebeast.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier