Joshua Dowen


Nog tot 6 augustus kan je in het Kursaal Oostende gaan kijken naar de originele Engelstalige versie van de musical Footloose. In deze energieke musical vol jeugdig geweld, wordt de rol van Ren McCormack vertolkt door Joshua Dowen. Musical Vibes sprak met hem na de première.

In Footloose laten jongeren hun stem horen

Kan je iets meer vertellen over je personage?

Ren McCormack is de rol die Kevin Bacon speelde in de film. Hij verhuist naar Bomont met zijn moeder nadat zijn vader hen heeft verlaten. Ren is een jongen die niet echt weet wat er met zijn leven moet gebeuren. Hij houdt van dansen en plezier maken, maar de stad heeft alles wat met muziek en dansen te maken heeft verboden. We volgen hem in zijn poging om het dansen weer terug te brengen naar Bomont.

Herken je iets van hem in jezelf?

Absoluut. Ik herinner me dat ik als tiener ook problemen had met mijn vader, net als Ren. Mijn ouders zijn wel nog gelukkig getrouwd, maar in welke gezinssituatie dan ook is er altijd dat beetje angst dat je als tiener hebt om op te groeien. En dan kunnen er wel eens wat spanningen ontstaan.

De competitie was bikkelhard. Gelukkig zag de regisseur iets in mij en de rest is wat ze noemen geschiedenis

Heb je moeten vechten voor deze rol? Hoe zijn de audities verlopen?

Het was erg zwaar. Ik ben een danser, maar dansen is eigenlijk niet mijn sterkste punt. Ik heb dus echt mijn uiterste best moeten doen om deze rol te krijgen. De competitie was bikkelhard. Gelukkig zag Racky, de regisseur, iets in mij en de rest is wat ze noemen geschiedenis (lacht).

De hele cast moet kunnen acteren, zingen, dansen en instrumenten bespelen.

Ik speel enkel wat gitaar op het einde, maar de rest van de cast vormt echt het orkest tijdens de show. Zij switchen soms tussen vier verschillende instrumenten, dus ik ben heel blij dat ik er maar eentje moet spelen (lacht).

Hoe verliepen de repetities?

De repetities waren vrij zwaar. Gelukkig werd de show vorig jaar ook al opgevoerd, dus toen was het eigenlijk nog een stuk zwaarder omdat ze alles echt nog van nul moesten creëren. Vorig jaar moesten de artiesten nog alles uitzoeken in de repetitieruimte, terwijl we dit jaar al veel op voorhand konden inoefenen, nog voor we naar de repetitieruimte trokken. Het verliep dus allemaal net iets vlotter.

De musical wil laten zien dat jonge mensen ook een stem hebben en dat ze gehoord willen worden

Footloose is een dansmusical met een boodschap.

Jongeren en kinderen worden in onze maatschappij te vaak naar de achtergrond geduwd en hebben niet altijd veel te zeggen. De musical wil laten zien dat jonge mensen ook een stem hebben en dat ze gehoord willen worden. Denk bijvoorbeeld aan de Brexit. Als kinderen en jonge mensen ook hadden gestemd, zouden de resultaten er misschien anders uitgezien hebben. De oudere generatie bepaalt dus eigenlijk wat tieners moeten doen. In Footloose laten jongeren hun stem horen.

De hele cast staat echt versteld van de gastvrijheid hier!

Tot slot: wat vind je van België?

Ik hou van België! Ik woon in de stad dus het feit dat we nu zo dicht bij het strand zitten, vind ik geweldig. We zijn allemaal samen naar Brugge geweest en ook dat was fantastisch. En iedereen is hier zo lief! We zijn het niet gewend om na een voorstelling bloemen te krijgen. De hele cast staat echt versteld van de gastvrijheid hier!

Tickets en meer informatie over Footloose vind je op www.footloosebelgie.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier