Joris De Beul, Kobe Van Herwegen en Tim Saey

Naast de hoofdcast, heb je in 40-45 ook een omvangrijk ensemble. Deze mensen hebben heel veel verschillende rolletjes te spelen en meestal zijn ze ook nog wel understudy van een of meerdere hoofdrollen. Een zeer belangrijke job, zonder ensemble zou het maar kaal worden. Musical Vibes sprak met Joris De Beul, Kobe Van Herwegen en Tim Saey.

Onvergelijkbaar!

Wat doen jullie allemaal in 40-45?

Tim: Ik ben lid van het ensemble en understudy van zowat alle oude mannen en Kobe.

Kobe: Ik ben dus een oude mens, dank je Tim, en ik speel Deweert, de vriend des huizes. Daarnaast speel ik ook nog een paar andere kleine personages.

Joris: Ik ben Dance Captain, Resident Director en understudy voor Schultze en Staf Declercq. Ook een oude mens dus (lacht).

Wat is er allemaal te zien in 40-45?

Kobe: Het is een zeer emotioneel verhaal waar zeker iedereen binding mee zal vinden en iedereen mee zal leven. Het spektakelgehalte is heel hoog, er blijft maar van alles komen, tot de laatste tien minuten blijven er verrassingen komen.

Waar focust het verhaal zich op?

Tim: In tegenstelling tot 14-18 waar het verhaal zich focuste wat er aan het front gebeurde, gaat het nu veel meer over de mensen. Het gaat over de mensen in de stad en hoe die omgaan met de oorlog, vooral binnen het gezin van Jelle en Jonas. Het gaat ook over het sociale aspect: hoe de mensen onder druk worden gezet tijdens de oorlog. Ik denk dat dat het menselijker maakt dan 14-18. Je gaat nu beseffen dat het mensen zijn zoals wij.

Het is een werk van lange adem geweest maar het werkt!

Wat is voor jullie het indrukwekkendste in de show?

Joris: Voor mij is dat hoe er heel kort geswitcht wordt tussen dramatische en emotionele zaken en lichtere scènes. Ik vind het heel straf dat een hele voorstelling heen en weer gaat tussen die twee uitersten.

Kobe: Mijn favoriete scène is qua spektakel misschien niet het grootste, maar is een scène waarin eigenlijk drie verhaallijnen door elkaar zich afspelen. Dat gaat zo vlot dat het zeer filmisch wordt ook, heel knap.

Tim: Dat is trouwens bij heel het stuk zo vind ik, alles gaat heel snel van het ene op het andere, er zijn nooit scène changementen. De tribune rijdt en je gaat plots van de ene scène in de andere, ook door de ledwalls en al de rest van techniek dat hier ophangt. Het gaat allemaal héél snel over in elkaar en dat is heel knap.

Was het niet ontzettend moeilijk om alles technisch neergezet te krijgen?

Joris: Het is vooral een werk van lange adem. Het heeft natuurlijk heel veel werk gekost om alles te programmeren zonder dat er mensen tussen lopen. Dan moet er natuurlijk nog cast en figuratie bij. Er moeten heel veel zaken bij elkaar gebracht worden. Daar komt dan nog kostuums en make up en pruiken bij. Het is een enorme puzzel om dat allemaal samen te krijgen. Dat is een werk van lange adem geweest maar het werkt!

De verwachtingen waren heel groot in Vlaanderen voor deze musical. Was daar stress voor?

Tim: Ik ben maar een pion in deze gigantische machine. Ik ben ook sowieso niet de persoon om heel veel stress te hebben. Ik denk dat we er gewoon samen hard aan gaan werken, en dat het allemaal goed komt. We gaan die verwachtingen zeker inlossen.

Het is een ijzersterk verhaal en dito cast

Met wat kan je 40-45 vergelijken?

Kobe: Dat is heel moeilijk eigenlijk. Normaal gezien kan je een show vrij gemakkelijk vergelijken met andere shows, maar dit heb je eigenlijk nog niet gezien. Dat is eigenlijk een heel goed verkooppraatje om te doen, maar het is ook echt waar. Ik vind het veel spectaculairder dan 14-18. Daar zat je soms heel ver van de actie, hier zit je altijd heel dichtbij door deze tribunes. Het is een ijzersterk verhaal en dito cast dus komen kijken is de boodschap!

40-45 is exclusief te zien in het Studio 100 Pop-Up Theater te Puurs. Meer informatie & tickets vind je op www.40-45.live.

Door Patrick Defort/Amber Degeest

Foto’s: Wendy de Noier