Joke Emmers

Op 17 februari gaat in Theater Elckerlyc de musical Iedereen Beroemd in première. Bij wijze van voorsmaakje werd de pers uitgenodigd bij de CD-opname. Musical Vibes ontmoette er Joke Emmers en hield er dit fijn gesprek aan over.

Het leven zou een musical moeten zijn

Joke, een CD-opname, is dat iets nieuws voor jou?

Een CD-opname is iets heel nieuw voor mij. Ik zei net nog tegen Ianthe (Tavernier, nvdr.) dat ik het zo leuk vond vandaag. Het is bevallen. Het mag vaker gebeuren.

Je bent het niet gewoon om te zingen, hoe voelt  studiowerk dan voor jou?

Studiowerk is mega-onwennig, zeker als je naast zo’n goede zangeres als Ianthe staat. Ik heb ‘Lucky Manuelo’ (titelsong van de musical, nvdr.) al een half jaar geleden ingezongen en dat was nog onwenniger dan vandaag. Het is gewoon gaan. Het is ergens een geruststelling dat ze hier nog altijd aan de knopkes kunnen draaien om het beter te laten klinken (lacht).

Hebben ze al veel aan de knopkes moeten draaien?

Ik hoop van niet!

Zijn de repetities al begonnen ondertussen?

We zijn ondertussen twee weken aan het repeteren, dit is de derde week. Morgen gaan we naar Lier om met een draaischijf te repeteren. Spannend, he? Ik vind het megaspannend. Musical is echt een nieuwe wereld. Heel veel dingen openen zich. Dat is heel leuk.

Het tempo ligt superhoog! Daar verschillen theater en musical verschrikkelijk in

Wat maakt musical zo anders dan televisie?

Veel! Ik vind Frank (Van Laecke, nvdr.) sowieso een waanzinnig leuke regisseur. Die is alleen maar positief en altijd vol vertrouwen in iedereen. Hij benoemt alleen maar positieve dingen. Dat is heel fijn. Het tempo ligt superhoog! Daar verschillen theater en musical verschrikkelijk in. Bij televisie heb je heel veel STOP en ACTIE en doe je heel veel dingen 20 keer. In musical doe je alles maar  één keer. Dus het moet goed zijn! Het zingen geeft zo’n bevrijdend en gelukmakend gevoel. Mensen zouden echt elke dag moeten zingen. Het leven zou een musical moeten zijn.

Is er een verschil met jouw personage Marva in vergelijking met de film?

Er zijn best veel gelijkenissen met de film omdat het scenario echt heel dicht tegen de film aanleunt. Natuurlijk zit je met het feit dat Marva een puberend meisje is dat zich nog tegen haar ouders wil verzetten. Ik denk niet dat we zoveel gaan verschillen. Ik heb niet meer naar de film gekeken. Dat moet zeven jaar geleden zijn dat ik die nog gezien heb. Dat is goed, zo kan ik me niet te veel vergelijken met Eva (van der Gucht, speelde Marva in de film, nvdr.) Marva is gewoon een zalig personage, omdat zij van iemand onzeker uitgroeit naar een zelfverzekerde bom die staat te zingen. Dat is wel een leuke boog om te maken.

Ik denk dat deze musical een op zichzelf staand geheel is

Voel jij een zekere verantwoordelijkheid naar die rol toe? De film was een klepper, heb je dan geen schrik dat veel mensen de musical te hard zullen vergelijken met de film?

Ik heb heel veel schrik dat de mensen het gaan vergelijken met de film. Eva en ik lijken ook zo hard op elkaar. Ik word soms aangesproken op straat als Eva of dokter Bea. Ik heb er wel het vertrouwen in dat Frank een hele mooie regie maakt en dat wij daar als spelers onze weg wel in gaan vinden. Ik denk dat deze musical een op zichzelf staand geheel is. Zeker met die nummers van Jelle Cleymans erin. Die waren er niet in de film. Ik denk dat dat goed komt. Ik geloof erin. Het wordt echt iets mooi, denk ik.

Wat zou je nog zeggen om de mensen te overtuigen die nog geen ticketje hebben gekocht?

Alleen al voor de muziek en de cast moeten de mensen komen kijken. Het wordt verkocht als een feel-good musical en dat is het ook. 

Iedereen Beroemd speelt van 15 februari tot en met 10 maart 2019 in theater Elckerlyc te Antwerpen. Meer info & tickets op www.judastheaterproducties.be.

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Wendy de Noier