Jelle Cleymans

Op 17 februari gaat in Theater Elckerlyc de musical Iedereen Beroemd in première. Joke Emmers, Ianthe Tavernier, Sven De Ridder e.a. schitteren op de bühne. Achter de schermen schreef Jelle Cleymans alle muziek en liedteksten van de musical. Musical Vibes vond dat reden genoeg om een gezellige babbel met Jelle te doen over zijn muziek en zijn liefde voor de jaren 70.

Warm gevoel

Jelle, is het de eerste musical die je zelf schreef?

Ja, absoluut. Ik heb wel al muziek gemaakt voor mezelf. Ik heb drie platen geschreven en met mijn moeder ook veel geschreven, maar dit is toch nog iets anders. Ik zeg al heel lang dat ik denk dat ik een ander soort geluid kan doen klinken in het Vlaamse musicallandschap en ik heb het gevoel dat ik er, met mijn grote mond, misschien ook wel in geslaagd ben om op een heel andere manier zangers iets te laten zingen en muziek te laten klinken.

De CD is in de maak, je hebt sowieso al ingezongen fragmenten gehoord, hoe voelt dat nu?

Dat is magisch, he!  Ik heb afgelopen zomer veel geschreven. Toen was het super warm. Ik heb toen alles in mijn frisse keuken gezet en dan zit je daar op zo’n klein pianootje te schrijven.  Het is magisch om een liedje dat je soms gewoon aan de keukentafel schreef, plots in zo’n ongelooflijke versie hoort. De blazers moeten er nog op. Dat gaat het helemaal jaren 70 maken. Iets maken waar mensen mee aan de slag gaan, is één van de fijnste dingen om mee te maken. Ik ben heel graag zanger en acteur, maar het creëren van iets nieuw is een soort gevoel dat je met niks kan vergelijken.

Is het een soort jongensdroom die uitkomt?

Het is niet dat ik op mijn 12 dacht: “Ik ga eens een musical schrijven”. Sinds ik mijn eigen liedjes schrijf, is die droom wel beginnen komen. Ooit wou ik iets maken op mijn manier. De volgende stap is dan iets maken waar ik dan ook zelf aan meedoe. Dat lijkt me helemaal het einde: liedjes maken voor een musical waarin je zelf een rol hebt.

Of ‘Jelle Cleymans: The one-man-show’?

Dat bestaat al. Ik heb drie platen geschreven die heel erg over mezelf gaan. Dat was anders. Nu moet het veel empathischer, vanuit het oogpunt van iemand anders. Zo zit er in de musical een nummer waarin de moeder (gespeeld door Nele Goossens, nvdr.) over haar angst zingt dat haar dochter niks tegenkomt. Dat is voor een man van 33 een ver-van-zijn-bedshow. Dat vond ik net de uitdaging. Als Nele dan in tranen naar mij komt en zegt dat ze het zo’n mooi nummer vindt om te zingen, denk ik dat ik daar wel in geslaagd ben.

Ik ben heel graag zanger en acteur, maar het creëren van iets nieuw is een soort gevoel dat je met niks kan vergelijken

Vanwaar de liefde voor de jaren 70?

Het is niet zo dat alles wat ik zal maken jaren 70 zal zijn. Ik vond dat voor dit verhaal wel een goed uitgangspunt. Omdat het begrip Vlaamse Showbizz toen echt aan de oppervlakte kwam. Dat uitte zich in zangers als John Terra, Willy Sommers, Will Tura,… Het sterrendom ontstond: de platenhoezen met tandpastasmiles, goeie foute kitsch. Als ik naar de film van Dominique Deruddere keek, moest ik daar aan denken. ‘Lucky Manuelo’, hèt nummer van de musical, werd geschreven door Raymond Van Het Groenenwoud. Daar zit ook een groot retrogehalte in. Het brengt je terug naar vroeger, maar wel met een saus van nu erover. Ik vind dat interessant. Je ziet dat ook steeds meer terugkomen.

Heb je de muziek opgebouwd rond het enige bestaande nummer Lucky Manuelo?

Ik heb Lucky Manuelo zeker als startpunt gebruikt. Het zou raar zijn als je in de zaal zit en plots een liedje hoort dat totaal niet bij de rest past. Voor de musical The Lion King zijn ook liedjes voor bijgeschreven ten opzichte van de film. Alles wat er al is, kan je niet naast je neerleggen. Je moet het natuurlijk aan Raymond vragen om er zeker van te zijn dat ik er al dan niet in gelukt ben om liedjes te schrijven die aansluiten bij wat er oorspronkelijk is gemaakt. Het nummer Vuur ligt daar veel verder vanaf, maar daar ben ik dan weer meer de jaren 80 opgegaan. Denk aan: ‘Soldiers of Love’, een sterke vrouw die haar mannetje staat met wat synthesizergeluiden erbij. Dat staat in schril contrast met de andere personages. Je kan ook nooit alles in één hoekje gaan duwen. De muziek die mij geïnspireerd heeft zijn bijvoorbeeld Ann Christy, John Terra, Guido Belcanto,… dat zit er allemaal in.  Als ik naar ‘Lucky Manuelo’ luister, kom ik ook weer bij dat soort van muziek uit.  Het is voor mij wel de gids geweest in het geheel. Het is ook hèt nummer van de musical. 

Frank Van Laecke heeft met heel veel liefde en respect het scenario geadapteerd

De mensen die van de film houden, gaan die ook van de musical houden?

Ik denk het wel, want de film is de grote basis. We wijken daar niet vanaf. Er zal alleen iets meer zijn. Als je nu niet graag liedjes hoort, hou u dan tijdens de nummers even in stilte bezig. Het verhaal van Dominique Deruddere blijft even geniaal. Frank Van Laecke heeft met heel veel liefde en respect het scenario geadapteerd dus ik denk dat mensen zich echt heel hard gaan amuseren.

Waarom moeten de mensen komen kijken?

Wel, dat is gemakkelijk uit te leggen. Ik vind dat we er zelden in slagen om goede ‘feel-good’ te maken in Vlaanderen.  Dat begint ook bij de film. Die had dat ook heel hard. Je wordt daar echt gelukkig van. Ik denk dat de musical ook zo zal zijn, aangevuld met liedjes die zullen blijven plakken. Het zal ontroeren, je zal lachen,… Sven De Ridder doet mee en die heeft een weergaloze timing. Dus je zal twee uur lang genieten. Ik speel nu zelf de laatste jaren alleen maar mee in ‘kommer en kwel musicals’ met mensen die doodgeschoten worden en de grootste miserie. Maar hier kom je in een verhaal waarvan je spontaan zal moeten glimlachen. Ik denk dat je met een heel warm gevoel in de zaal zal zitten. Ik had het toch een paar dagen geleden bij de try-out. Dit moet iedereen gezien hebben.

Iedereen Beroemd speelt van 15 februari tot en met 10 maart 2019 in theater Elckerlyc te Antwerpen. Meer info & tickets op www.judastheaterproducties.be.

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Wendy de Noier/Patrick Defort