Jekyll & Hyde


De Toverlantaarn heeft in Diksmuide en ruime omgeving reeds een goede reputatie opgebouwd. Met titels als Oliver en De Drie Musketiers hebben ze, naast verschillende theaterstukken, twee kleppers van musicals naar de Westhoek gebracht. Met Jekyll & Hyde wagen ze zich aan een uitdaging van formaat. Met een resultaat dat mag gezien worden!

Sterke omkadering, goede prestaties

Doctor Jekyll ziet zijn vader wegkwijnen in een mentale ziekte. Overtuigd dat de oorzaak ligt in het kwade binnen in de mens, zoekt hij een manier om goed en kwaad te scheiden. Wanneer zijn project en de vraag tot een menselijk proefkonijn wordt weggehoond door de raad van bestuur van het ziekenhuis, weet hij niet meer hoe hij verder kan. Tot het optreden van Lucy Harris, een hoertje uit The Red Rat, hem doet inzien dat hij zichzelf kan gebruiken als testpersoon.

De decors en belichting rollen de rode loper uit voor de acteurs die er samen met het orkest een leuk feestje van maken

Het eerste wat je opvalt als je in het theater van cc Kruispunt in Diksmuide binnenkomt, is het fantastische zicht van een open orkestbak. Deze is dan ook nog gevuld met achttien muzikanten. De kwaliteit van de muziek is doorheen de hele show adembenemend. De grote scène is in twee niveaus opgedeeld. Deze worden handig gebruikt om binnen en buiten impressies te suggereren.  Ook de projecties op het grote scherm en de prachtige decor elementen helpen hierbij zonder ooit overdadig te zijn. Het lichtplan is in de meeste gevallen mooi en praktisch, maar mist soms detail en snelheid in de overgangen. De regie van Tom Durie bevat hele goede ideeën, maar nu en dan mankeert er wat beweging. De massa scènes zijn heel strak gebracht en brengen een goede dynamiek. Het harde werk met choreograaf Jeroen Logghe rendeert hier goed.

De cast presteert vocaal zeer sterk. De nummers worden met veel gevoel en overtuiging gebracht. Vreemd genoeg vallen sommigen een beetje uit hun personage tussen de nummers in. De Toverlantaarn werkt met twee verschillende duo’s voor de rollen van Doctor Jekyll en Emma Carew. Dit om de belasting draaglijk te houden. Vanavond spelen Tom en Siska. Het ensemble klinkt heel goed in samenzang, wanneer ze apart zingen zijn de zenuwen soms goed te horen. De mindere momenten worden ruim overvleugeld door de sterke waardoor het verhaal goed overkomt.

Je moet er een trip naar Diksmuide voor over hebben, maar je krijgt hier wel waar voor je geld!

De Toverlantaarn brengt deze Jekyll & Hyde op een zeer mooi niveau. De prachtige kostuums brengen je dadelijk in de sfeer van het 19de-eeuwse London. De decors en belichting rollen de rode loper uit voor de acteurs die er samen met het orkest een leuk feestje van maken. Je moet er een trip naar Diksmuide voor over hebben, maar je krijgt hier wel waar voor je geld!

Jekyll & Hyde van De Toverlantaarn speelt nog tot en met 23 april te Diksmuide. Meer informatie & tickets vind je op www.jekyllhyde.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort