Javan Hoen

Javan Hoen vertolkt in de musical Dagboek van een Herdershond de rol van René Bongaerts. Wij spraken kort met hem na afloop van de première. 

Ga ik het ettertje spelen?

Ik denk dat we een prachtige première hebben neergezet. Premièrepubliek is altijd wat gereserveerder, ze kijken wat kritischer en dat geeft wel meer spanning dan met reguliere voorstellingen. Zo houden ze zich bijvoorbeeld in met klappen of lachen, omdat je als ‘kenner’ kritisch wilt blijven.

Alle lachers waren mee, en we hebben veel nieuwe dingen geleerd

Maar hoe de zaal reageerde was overweldigend; met de try-outs hebben we dit nog niet meegemaakt. Alle lachers waren mee, en we hebben veel nieuwe dingen geleerd. Los daarvan heeft het publiek, zeker bij de tweede akte, de authenticiteit gevoeld wat het verhaal is van Limburg. Bij ons resoneerde het als cast dus ik hoop ook voor het publiek.

Pas na de pauze wordt het wat meer richting het toneel getrokken en wat zwaarder. In de eerste akte krijgt mijn personage René niet echt veel vlees op de botten van het script. Ik ben wel prominent aanwezig en er wordt veel over mij gesproken maar ik wordt continu neergezet als ettertje. Dus op het moment dat je het script leest zie je dat je vrijwel alles tegen je hebt. Dan is het de vraag: ga ik het ettertje spelen?

In de laatste paar try-outs begon ik opeens die schakel te vinden

Ik wil niets verklappen, maar na wat er met mij gebeurt wil je ook geen applaus van het publiek omdat ze opgelucht zijn! Ik vond het lastig de kwetsbaarheid mee te nemen. In de laatste paar try-outs begon ik opeens die schakel te vinden en merkte ik dat ik er in mijn interacties met Miete nog wel meer uit kon halen en op zoek kon naar kwetsbaarheid. Ik wil ook dat het publiek meevoelt en toch ziet dat ik nog zo slecht niet ben.

Dagboek van een Herdershond is nog tot en met 17 juli exclusief te zien in het MECC in Maastricht. Meer informatie & tickets vind je op www.dagboekvaneenherdershond.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Wendy de Noier