Into The Woods

Sondheim heeft zijn voor- en tegenstanders. Hij is gekend voor niet heel toegankelijke muziek, maar zette toch al wel enkele hitmusicals op papier. Wanneer je dan als amateurgezelschap Into The Woods op de scène wil brengen, getuigt het van veel vertrouwen in je kunnen, of van een blind fan zijn van Stephen Sondheim. Toneelkring De Bietjes uit Dilbeek ging er voluit voor en Musical Vibes ging kijken.

Grappig en sterk!

Into The Woods is een combi-sprookje. Alles speelt zich af in en rond het woud. Er staat een hoge toren zonder ingang en een van de prinsen organiseert een bal om zijn koningin te vinden. Wanneer de bakker van het dorp het aan de stok krijgt met zijn buurvrouw Heks, vertelt ze hem over de vloek die ze uitsprak over zijn familie. Wil hij kinderen kunnen krijgen, moet hij die vloek ongedaan maken. Dat lukt alleen met een koe zo wit als melk, een kapje zo rood als bloed, haar zo blond als vlas en een schoen, zo helder als glas. De bakker en zijn vrouw gaan op zoek en diep in het woud vinden ze wat ze nodig hebben.

De spelers doen ook allen een mooie job in hun respectieve vertolkingen

Het moet gezegd, De Bietjes hebben onder leiding van regisseur Dieter Verhaegen iets gemaakt dat best wel smaakt. Een vijfkoppig paddenstoeltjes-orkest brengt de muziek, in arrangement van opperpaddenstoel Anne Van Steenwinkel, ‘stippenloos’. Een back-to-basics decor waarvan je toch onder de indruk kan zijn, zeker door de enorme toren en de oneindige plastic slierten die het bos voorstellen. Ook de kostuums zijn knap gemaakt en helpen enorm om het sprookjesgehalte van deze musical over te brengen. Het lichtplan is mooi, al mankeert er soms wat frontaal licht, zeker als de hele bende op het podium staat.

De spelers doen ook allen een mooie job in hun respectievelijke vertolkingen. Natuurlijk zijn er mensen met betere zangkwaliteiten en zijn er die minder overtuigend spelen, maar op geen enkel moment wordt je uit het verhaal gestoten door een mindere prestatie. Soms werkt het integendeel zelfs versterkend!

Met deze Into The Woods brengen ze een zeer grappige en sterke versie van deze Sondheim musical

De Bietjes brengen zowel theater als musical. De Toneelkring bestaat al 100 jaar en dan heb je al wat ervaring in het kunnen van de groep natuurlijk. Met deze Into The Woods brengen ze een zeer grappige en sterke versie van deze Sondheim musical. Dit niveau past heel goed in het sterke amateurlandschap van onze Lage Landen, op naar volgend jaar!

Meer informatie over Toneelkring De Bietjes vind je op www.debietjes.com.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort