In de Vlaamsche Pot

Een avondje ouderwets TV kijken is de insteek van ‘theater van de klucht’ tijdens de voorstelling In de Vlaamsche Pot, naar het gelijknamige televisieprogramma. Na twintig jaar brengen producent Arijan van Bavel en de originele schrijver, Haye van der Heyden, deze sitcom weer terug uit de vergetelheid.

Melancholie bij In de Vlaamsche Pot

De voorstelling draait om het restaurant ‘de vlaamsche pot’ waar eigenaar Karel (Bas Muijs), zijn partner en tevens chef-kok Luciën (Onno Innemee) samen met hun personeel, Dirkje (Bettina Holwerda-Bakkum) en Frank (Arijan van Bavel) voor een groot mysterie worden geplaatst als er een geheimzinnige reservering wordt geplaats. Als er dan ook een oude bekende van Luciën langs komt barst de gekheid los.

Seks lijkt de humoristische toon van de voorstelling te bepalen

Het publiek wordt aan het begin van de klucht verrast als Frank en Dirkje de voorstelling openen met een klik op een afstandsbediening. Deze afstandsbediening breekt de vierde muur waardoor er constant een laagdrempelige, gezellige sfeer ontstaat in de zaal. Het constante doorbreken van de vierde muur zorgt er wel voor dat de voorstelling erg oppervlakkig blijft.

Seks lijkt de humoristische toon van de voorstelling te bepalen vanwege het op vele manieren verwerken van schuine opmerkingen en acties. Zo is het personage Frank geobsedeerd door het vrouwelijk schoon van collega Dirkje en is het nieuwe personage Connie (Sabine Beens) op niets anders uit dan een wilde nacht.  Het gebruik van seks wordt, naarmate de voorstelling vordert, sleets en achterhaald.

Het decor straalt de bekende keuken van ‘de vlaamsche pot’ uit en brengt Onno Innemee Luciën weer tot leven

De televisie serie is op sommige plekken perfect terug gebracht door scriptschrijver Haye van der Heyden en regisseur Paul van Erwijk . Zo straalt het decor de bekende keuken van ‘de vlaamsche pot’ uit en brengt Onno Innemee Luciën weer tot leven. Wel mist de voorstelling bepaalde controversiële humor zoals dat wel altijd in de serie terug te vinden was.

Moderne accenten zijn aangebracht in de show om het geheel te moderniseren. Zo hebben de personages mobiele telefoons en gebruiken ze WhatsApp. Om het af te maken geeft de voorstelling een knipoog van actualiteit aan het publiek door het bijvoorbeeld noemen van de hit-serie: De Luizenmoeder.

In de Vlaamsche Pot is een gegarandeerd hilarische ervaring

Al met al is het bezoeken van In de Vlaamsche Pot een gegarandeerd hilarische ervaring. De toneelgroep brengt een salut aan de serie en laat het publiek achter met een gevoel van melancholie.

In de Vlaamsche Pot speelt tot 28 april in verschillende theaters verspreid over Nederland. Tickets zijn te boeken via www.impactentertainment.nl.

Door Thimo Meuldijk

Foto’s: Erik van der Burgt