Ianthe Tavernier en Wout Verstappen

Na het succes van Roodkapje de sprookjesmusical steekt Music Hall opnieuw een bekend sprookje in een nieuw jasje. Wout Verstappen en Ianthe Tavernier zijn vanaf oktober in het theater te zien als de bekendste broer en zus uit de sprookjeswereld: Hans en Grietje. Musical Vibes sprak met hen op de Cultuurmarkt in Antwerpen.

Hans en Grietje; letterlijk en figuurlijk in een modern jasje

Binnenkort mogen jullie het kind in jezelf naar boven halen. Hoe voelt dat?

Ianthe: Wout is echt nog een kindje, dus voor hem is dat niet zo moeilijk (lacht).

Wout: Maar ik ben wel de grootste van de twee!

Ianthe: Dat is ook weer waar. Het is in ieder geval super tof. Ik word dit jaar 30 en ik kijk absoluut niet uit naar dat moment. Het feit dat ik auditie mocht komen doen voor de rol van een 12-jarige en die rol uiteindelijk ook heb gekregen, is de max. Je mag op een podium springen en onnozel doen; wie wil dat nu niet?

Zijn er dingen waarop je moet letten als je een kind speelt?

Wout: Daar heb ik eigenlijk nog niet echt over nagedacht. Ik denk in ieder geval niet dat we een speciaal stemmetje gaan opzetten of heel kinderachtig gaan spelen, want het is uiteindelijk ook een show die volwassenen moet aanspreken. Het mag dus echt niet te kinderachtig worden.

Ianthe:  Je speelt je rol sowieso wel wat groter, net omdat je voor kinderen speelt en dat maakt het ook meteen wat kindser op een bepaalde manier. Ik denk dat als wij daarbovenop ook nog eens heel kinderachtig zouden spelen, het heel raar zou overkomen bij het publiek. We moeten dus vooral onszelf blijven, ons amuseren, een goede klik hebben op het podium en alles net iets groter spelen. Dan komt dat allemaal goed!

Jullie hebben recent al een videoclip opgenomen. Hoe was dat om te doen?

Ianthe: Dat was heel leuk om te doen. Het was wel een hele warme dag, het was 36 of 37 graden toen.

Wout: Maar het was wel superleuk. Het was het eerste wat we hebben gedaan als personage. Nu vandaag op de Cultuurmarkt mogen we nog eens een tweede keer proeven. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in. Het is nog even wachten, we beginnen te spelen in oktober, maar het mag gaan komen!

We moeten vooral onszelf blijven, ons amuseren, een goede klik hebben op het podium en alles net iets groter spelen

Hoe belangrijk is de Cultuurmarkt voor een productie?

Ianthe: Ik denk dat dat wel iets heel belangrijks is. Ik denk dat dat geldt voor alle standjes die hier staan en theaterproducties die hier worden voorgesteld. Dat is een dag waarop iedereen kan laten zien wat er het komende jaar allemaal op de planning staat. Cultuur is iets belangrijks in België dus het is heel goed dat zo’n dag bestaat. Ik weet zeker dat er heel veel mensen zijn die door de voorsmaakjes die ze hier vandaag krijgen, overtuigd zijn om kaartjes te kopen.

Wout: Je merkt ook dat er veel volk komt. We hebben al een toonmoment gehad om 11u30 en er stond echt al veel volk. Dat betekent dat er veel mensen zijn die speciaal vroeg zijn opgestaan op zondag om naar Antwerpen te komen. Er hangen hier ook overal posters. Je kan echt zien dat cultuur heel belangrijk is voor de stad Antwerpen.

Hoe wordt er omgesprongen met het originele verhaal van Hans en Grietje?

Ianthe: We hebben het script zelf nog niet gelezen, daarvoor is het nog een beetje te vroeg.

Wout: Maar het zal alleszins wel geen vervreemding zijn van het originele verhaal. De heks en het peperkoeken huisje zullen zeker bewaard blijven in deze versie.

Ianthe: Het verhaal wordt wel in een modern jasje gestoken. We hebben zelfs letterlijk een modern jasje aan. We zien er stoerder uit dan de originele Hans en Grietje. Het traditionele verhaal is dus gewoon wat meer naar het ‘nu’ getrokken en dat maakt het alleen maar interessanter, ook voor de volwassenen die komen kijken.

Hebben jullie vandaag, samen met ons, ook de heks voor de eerste keer aan het werk gezien?

Wout: Als heks wel ja.

Ianthe: Ik ken ze uiteraard al langer, van bij De Buurtpolitie. Maar Ilse La Monaca is geweldig en haar stem is gewoon fantastisch. Het is niet lullig bedoeld, maar de rol van heks is echt op haar lijf geschreven! Ze doet dat zo goed!

Het traditionele verhaal is gewoon wat meer naar het ‘nu’ getrokken en dat maakt het alleen maar interessanter

Samengevat, waarom moet iedereen kaartjes kopen voor Hans en Grietje?

Ianthe: Het is gewoon supertof om naar een sprookje te komen kijken. Het is echt een familiemusical. Ook voor volwassenen zitten er zeker leuke dingetjes in. Wat is er nog leuker dan met het hele gezin te komen kijken naar een  musical, zeker als die over je favoriete sprookjesfiguren gaat. Het wordt gewoon een feestje!

Wout: Het team dat deze musical heeft geschreven, brengt het ook op het podium. Er zit dus geen stap tussen, dat maakt dat het heel makkelijk en heel leuk werken is.

Hans en Grietje is tijdens de herfst- en de kerstvakantie te zien in Antwerpen, Gent, Hasselt en Oostende. Voor meer informatie en tickets surf je naar www.musichall.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier