Het Spook Van De Operette

Het eerste wapenfeit van Backstage is een feit. Het nieuwe productiehuis brengt deze dagen Het Spook Van De Operette in Theater Elckerlyc. Deze eigen creatie, met script van Manu Jacobs en Dirk Van voren, is een staaltje van moderne comedy, met verschillende niveaus aan komedie-materiaal. Alvast een opener met vele gensters voor Backstage.

Een leuke avond uit

Het verhaal brengt ons naar een oud, stoffig operettetheater, vergane glorie. Het staat dan ook al enkele jaren leeg, enkel Balthasar, de oude hoofdtechnieker let er nog wat op sinds de laatste eigenares naar de eeuwige theatervelden ging. Notaris Prosper heeft de erfgenamen teruggevonden en afspraak gegeven om het pand in eigendom te nemen. Maar ze moeten alle drie tekenen en dat is een probleem, want Benoît is niet hier. Wat gaat er met het theater gebeuren, nemen de drie neven het over of wordt het afgebroken? Wat gebeurt er met Balthasar?

De cast is om vingers van af te likken

Het decor is overweldigend. Er staat een waar theater in het theater. Je kijkt op de backstage van het operettetheater waar de meeste actie van dit stuk plaatsvindt. Het wordt soms omgetoverd tot een danszaal of nog tot de zaalkant van het podium. Zeer stemming en goed gebruikt qua ruimte. Het licht en de enkele special effects zijn ook zeer goed op punt gezet om de ‘spooky’ sfeer te bekrachtigen. Het geluid is prima, alles is te allen tijde goed verstaanbaar.

De cast is om vingers van af te likken. Het verhaal is hen duidelijk op het lijf geschreven. Er zijn weinig zwakke momenten te bespeuren en dat lijkt met Dirk Lavrysen, Luc Caals en Dirk Van Vooren dan wel een evidentie, de rest van de cast is minder ervaren in het genre. Met Celien Hermans staat er zelf een groentje op het podium. Ze heeft haar rol voor de pauze goed beet, maar mist nog wat diepgang in deel 2. Hugo Sigal, Bert Cosemans, Maarten Bosmans en Martine de Jager schitteren even hard als de comedy-rotten.

Een leuke komedie gemaakt die je al je zorgen vast en zeker doet vergeten

Het script is sterk, het is geen komedie waar je constant aan het schateren bent, maar je gaat zeker goed gemutst naar huis. De ontknoping laat je echter een beetje op je honger zitten. Na een spetterende valse finale, worden de losse eindjes opgelost, maar het lijkt een verplicht nummertje. De echte finale is daarmee bijna een anticlimax, die zou eigenlijk de andere moeten overtreffen. Ook zou het spook zelf een net iets prominentere rol mogen krijgen, nu is zijn aanwezigheid te vrijblijvend.

Backstage heeft met Het Spook Van De Operette een leuke komedie gemaakt die je al je zorgen vast en zeker doet vergeten. Er wordt op een hoog niveau gespeeld en de cast zal je gegarandeerd aan het lachen brengen. Een leuke avond uit!

Het Spook Van De Operette speelt nog tot en met 30 oktober in Theater Elckerlyc te Antwerpen. Info & tickets op www.backstage-producties.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier