Harrie let op de kleintjes

Anthony Van Caeneghem is er 23. Hij vond dat het hoge tijd was dat er een professioneel comedy gezelschap kwam in Gent. Het is waar dat er in Antwerpen meer dan één gezelschap met veel succes al dan niet eigen geschreven komedies brengen. Dus Anthony richtte het Farcetheater op. Met Harrie let op de kleintjes is hun eerstgeborene in première gegaan. “En tes veur te lachen!”

Mooie start van het Farcetheater

Harrie let op de kleintjes is een stuk van succeskomiek Jon van Eerd. Het vertelt een avondje in het leven van Harrie Vermeulen. Harrie moet babysitten op de tweeling van een bevriend koppel, maar wil eigenlijk niets liever dan met vriend Sam naar de Star Wars-beurs op het plein voor het appartementsgebouw te gaan. Hij roept dus de hulp in van Bobbie, zijn nichtje. Zij neemt de baby’s mee en laat een berichtje achter op Harries voicemail. Dat hoort hij natuurlijk niet en wanneer hij terugkomt van de beurs, is de tweeling verdwenen. Dat is de start voor een opeenvolging van misverstanden en idioterieën van Harrie en Sam.

Met Peter Van Asbroeck heeft het Farcetheater waarschijnlijk een van de beste keuzes gemaakt

Een komedie op hoog niveau brengen, is geen sinecure. Je hebt er die magische komische timing voor nodig. Daar komt nog bij dat Jon van Eerd niet te kopiëren valt (of je moet Rowan Atkinson heten). Dus moest er wel een goede Vlaamse touch aan deze Gentse versie worden gegeven. Met Jamie-Lee Six als een pur sang West-Vlaamse Bobbie, Anton Cogen die een lekker sappig Gentse politiestem insprak en Anthony zelf als een naïeve, maar Gentse agent Pandoer, begint het al goed. Ze hebben niet de grootste bijdrage in het stuk maar zorgen voor een consistente plaatsing van dit stuk in het Gentse appartement waar alles zich afspeelt. Hun personages zijn goed gedoseerd zodat ze overtuigen ten allen tijde.

Met Peter Van Asbroeck heeft het Farcetheater waarschijnlijk een van de beste keuzes gemaakt. Hij brengt Harrie op een heel eigen manier. Minder exuberant dan Jon Van Eerd, wat zich in de eerste scènes wat laat voelen, maar naarmate het stuk vordert, bewijst Peter de waarde van zijn Harrie. Christel Domen is goed als Inez Vermeulen, Harries sergeant-majoor van een echtgenote. Ze houdt de strakke militaire lijn consequent aan tot het breekpunt. Chris Van Espen tenslotte is een ideale Sam. Altijd niet-wetend en aan het compleet idiote grenzende, behalve wanneer het Sam uitkomt!

Harrie Let Op De Kleintjes is een mooie eerstgeborene voor Het Farcetheater

Inhoudelijk stelt het stuk weinig voor, het is een pure deurenkomedie die het moet hebben van de situatiehumor. Het Farcetheater heeft onder leiding van regisseur Eric Meirhaeghe duidelijk hard gewerkt om die humor overeind te houden en zelfs te verrijken met enkele Vlaamse/Gentse topics. Dat werkt en resulteert in een bij momenten hilarische komedie. Zoals vermeld komt het stuk iets (te) traag op gang, maar eenmaal de trein vertrokken is, blijft ie goed doorrollen. Het grootste werkpuntje voor de cast, is de timing. Die mag nog iets strakker worden zodat het publiek geen tijd heeft om bekomen.

Harrie Let Op De Kleintjes is een mooie eerstgeborene voor Het Farcetheater. Bij het opstarten van een nieuw gezelschap zijn er steeds veel valkuilen die een stuk zwaar kunnen doen verkeerd lopen. Daar is alvast niets van de merken op de scène, wat doet hopen op een mooie toekomst voor dit nieuwe gezelschap! Harrie Let Op De Kleintjes speelt nog tot en met 23 februari te Gent. Meer informatie & tickets vind je op www.farcetheater.be.

Door Patrick DeFort

Foto’s: Patrick Defort