Groeten uit 2032

Het Farcetheater opent 2022-2023 met een nieuw stuk geschreven door Chris Van Espen: Groeten uit 2032. Het is een lekker satirische komedie met een multimediale insteek geworden. De cast staat niet alleen sterk op de scène te spelen, alle geprojecteerde filmpjes zijn even knap gemaakt. Een dijk van een opener voor dit Gents comedy gezelschap!

Sterke satire

Groeten uit 2032 brengt je naar het Middelkerke van, zoals de titel het zegt, 2032. Corona is nog steeds op aan het spelen en Marc Van Ranst is hierdoor nog alomtegenwoordig in de media. Niet alleen is hij nog bejubeld viroloog, ondertussen is hij ook zakenman, DJ, zanger, … Steven Van Gucht daarentegen is aan lager wal geraakt en koestert een serieuze wrok. Hij zoekt van Ranst op in het appartement dat hij moest verkopen aan niemand minder dan voorgenoemde. De onderburen hebben op dat moment net een (illegale wegens lockdown) spelletjes-avond. Die loopt niet van een leien dakje..

De sterke cast voert je ogenschijnlijk met de vingers in de neus meer naar die appartementjes op de Zeedijk

Auteur-regisseur Chris Van Espen heeft met Groeten uit 2032 de inspiratie duidelijk in de sfeer van Tegen De Sterren Op gevonden. Een heleboel BV’s worden er met heerlijk sterke satire aangepakt. Het script weet de grenzen van het absurde op te zoeken zonder er over te gaan. De parallelle timing tussen de twee aktes werkt ook zeer goed, let goed op alle details in deel 1, het maakt het stuk na de pauze enkel sterker.

Zelfs met een goed script, heb je een cast van specialisten nodig. Dat zit eveneens snor. Peter Van Asbroeck is hilarisch als Marc ‘over the top’ Van Ranst maar wordt nog overvleugeld door een een tweemaal zeer overtuigende Katja Retsin (ze speelt twee zeer verschillende personages in de twee delen) en een gewéldige Donaat Deriemaeker. Hij brengt zijn beide personages op een oprechte en ontwapenende manier met een enorme flair voor komische timing. Een glow in the dark pluim! Zij zouden allemaal niet kunnen schitteren zonder het prima werk van Christel Domen, Chris Van Espen, Anthony Van Caeneghem, Jan Verleyen, Geert Beullens en Lieve De Coninck. Sommige personages komen wat vlakker over, maar dit is meer te wijten aan de minder uitgebreide verhaallijn op dat moment. Dat is meteen ook het enige zwakkere punt aan deze komedie, soms kan je twijfelen aan de meerwaarde van een personage in een van de aktes, maar de keuze is duidelijk: iedereen speelt in beide delen.

Een sterke satire die voor voor veel lachsalvo’s zorgt en een goed evenwicht heeft tussen projecties en live spel

Het decor is heel eenvoudig gehouden, maar werkt goed. Het stuk heeft niet te veel franjes nodig, daar zorgen de acteurs wel voor. Het lichtplan is even doeltreffend als simpel, al zou er iets meer frontaal licht mogen zijn, de acteurs goed zien is belangrijker dan het kadertje aan de muur. Kostuums en schink zijn helemaal op punt, de personages kloppen helemaal qua uiterlijk.

Groeten uit 2032 is een sterke satire, zorgt voor veel lachsalvo’s en heeft een goed evenwicht gevonden tussen projecties en live spel. De sterke cast voert je ogenschijnlijk met de vingers in de neus meer naar die appartementjes op de Zeedijk te Middelkerke. Lachen geblazen daar!

Groeten uit 2032 speelt nog tot en met februari 2023 doorheen Vlaanderen. Meer info & tickets op www.farcetheater.be