Geestig Zenne!

Vorige week startte het EWT het seizoen met de komedie Geestig Zenne! Dit stuk van Pam Valentine vertelt het verhaal van de beroemde schrijver Jacques Cammaert (Door Van Boeckel) en zijn vrouw Suzy (Chris Mathieu). Om het leven gekomen door een dom ongeluk, worden ze door St-Pieter niet toegelaten in de hemel. Ze zijn zo veroordeeld om hun leven na de dood door te brengen in hun buitenverblijf te Pulderbos. De lokale makelaar wil dit graag verhuurd krijgen, maar met die twee spoken in de buurt lukt dat niet zo goed. Tot het jonge koppel Simon (Michaël Zanders) en Fleur (Gerdy Swennen) komen kijken…

geestig-3

Menage à quatre

Het decor van deze voorstelling is zeer leuk gemaakt. Moderne uitstraling met een traditioneel cachet. De openingsscène geeft perfect weer hoe een rondspokende geest zich moet vervelen na enkele weken of maanden. Jacques en Suzy’s enige leedvermaak zijn de bezoekjes van makelaar Weemaes (Theo Van Baarle). Hij heeft de twijfelachtige eer om het met zekerheid te zien spoken in het landhuisje. De jonge potentiële huurders worden echter verliefd op het pand, zeker wanneer ze merken dat Simons favoriete schrijver er woonde. Het begin van een ménage à quatre. Maar twee van de vier hebben er geen idee van.

De cast heeft voortreffelijk werk gemaakt van de non-interactie tussen de spoken en de mensen

Ster van de avond is ongetwijfeld de beschermengel (Paul Peeters). Hij speelt een kleinere, maar zeer belangrijke rol en doet dit op een manier die je niet dadelijk zou associëren met een engel. Zeer goed gelukt. Ook een pluim voor de zeer bitchy schoonmama (Linda Dhaene), een nachtmerrie voor elke echtgenoot! De rest van de cast zet mooie geloofwaardige personages neer en hebben voortreffelijk werk gemaakt van de non-interactie tussen de spoken en de mensen. Puik gebracht.

Bij deze komedie moet je niet zijn om met pijnlijke lachspieren buiten te komen, maar een glimlach tovert ze zeker en vast op je gezicht

Geestig Zenne! bevat enkele zeer leuke elementen. Jammer genoeg valt het momentum regelmatig stil waardoor de sfeer wegzakt. In de tweede acte komt er meer ritme in, maar dat valt enkele scènes voor het einde weer weg. Gelukkig komt de reddende engel nog eens op om in schoonheid af te sluiten. Bij deze komedie moet je niet zijn om met pijnlijke lachspieren buiten te komen, maar een glimlach tovert ze zeker en vast op je gezicht.

geestig-1

Geestig Zenne! speelt nog tot en met 16 oktober in het EWT theater te Deurne. Meer info & tickets op www.ewt.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: EWT